Rețetă pentru acasă: Prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie

1

Pentru un platou cu prăjituri festive, preparate cu ocazia sărbătorilor sau a evenimentelor mai speciale, iți oferim și o rețetă de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie, scrie catine.ro

Este o rețetă de prăjitură preparată cu foi coapte pe dosul tăvii și umplute cu cremă. Sunt foi din aluat fraged, care se hidratează de la umiditatea cremelor și devin mai moi de la o zi la alta.

În plus, contrastul de culori dintre foi și cremă oferă un aspect spectaculos prăjiturilor.

Urmărește mai jos rețeta pentru a te asigura că ai toate ingredientele necesare preparării delicioasei prăjituri.

Prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie – Ingrediente

Prăjitura este compusă din trei elemente pe care le vei pregăti separat: aluat fraged pentru foi, cremă de vanilie și glazură de ciocolată.

Pentru aluat fraged:

 • 600 gr de făină
 • 30 gr pudră de cacao
 • 2 ouă de mărime medie
 • 150 gr de zahăr
 • 150 ml de lapte
 • 150 ml de ulei
 • 2 lingurițe cu bicarbonat de amoniu sau bicarbonat de sodiu
 • 2 linguri de oțet sau suc de lămâie
 • un praf de sare.

Pentru crema de vanilie:

 • 5 gălbenușuri
 • 200 gr de zahăr
 • 750 ml de lapte
 • 250 gr de unt cu peste 80% grăsime
 • 1 păstaie de vanilie sau 1 linguriță cu extract
 • 70 gr de făină
 • 1 praf de sare.

Pentru glazură:

 • 100 gr de ciocolată neagră
 • 2 linguri de ulei
 • 50 gr de ciocolată albă
 • 1 lingura de ulei.

Prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie – Mod de preparare

Pentru prepararea prăjiturilor cu foi se începe cu pregătirea aluatului fraged, care necesită un timp de relaxare la rece. În acest interval de timp se prepară crema, iar glazura se va prepara după montarea prăjiturii.

Cum prepari aluat cu cacao pentru foi coapte pe dosul tăvii

Pune într-un bol ouăle cu zaharul și un praf de sare. Amestecă-le cu mixerul sau cu un tel până când nu se mai simt granulele de zahăr. Adaugă laptele si uleiul și omogenizează amestecul.

Stinge bicarbonatul de amoniu sau de sodiu în oțet sau în suc de lămâie. Adaugă-l peste amestecul de ingrediente din bol.

La final, adaugă făina și pudra de cacao trecute prin sită.

Frământă aluatul până când nu mai este lipicios, acoperă-l cu folie și dă-l la rece pentru cel puțin 30 de minute.

După acest interval de timp, împarte aluatul în șase părți aproximativ egale. Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Presară făină pe masa de lucru și întinde pe rând bucățile de aluat în foi dreptunghiulare de aproximativ 30/33 cm. Coace-le pe rând pe dosul unei tăvi cu aceste dimensiuni aproximative, pentru 3-4 minute fiecare, la 180 de grade Celsius.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai foilor cu cacao, coapte pe dosul tăvii

După coacere, așază-le una peste alta pentru a nu se usca și acoperă-le cu un ștergar până când de răcesc. Vezi aici cum se prepară și rețeta de aluat foietaj preparat în casă.

Cum prepari crema pentru prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie

Pune laptele într-o oală, la înfierbântat. Într-o cratiță, amestecă gălbenușurile cu zahărul, un praf de sare și vanilia, folosind un tel. Amestecă-le până când se deschid la culoare. Adaugă făina și omogenizează amestecul. Apoi toarnă în fir subțire laptele fierbinte, în timp ce amesteci intens.

Transferă cratița pe flacăra aragazului și fierbe crema amestecând continuu, până când capătă textura unei smântâni cremoase. Stinge focul, adaugă în cremă untul tăiat în cuburi și amestecă până când acesta este topit și absorbit uniform de cremă.

Împarte crema în cinci părți, pe care le întinzi uniform între foile coapte pe dosul tăvii, așezate una peste alta.

După ce ai montat prăjitura, acoper-o cu o folie de prospețime și așază deasupra ei un tocător sau o carte groasă pentru a presa foile peste cremă. Astfel, acestea se vor hidrata de la umiditatea cremei și se vor frăgezi. Lasă prăjitura la loc răcoros de pe o zi pe alta pentru o frăgezire optimă. Apoi decoreaz-o cu glazura.

Cum prepari glazura pentru prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie

Rupe ciocolata neagră în bucăți cât mai mici și pune-o într-un bol așezat pe baie de aburi. Adaugă două linguri de ulei și amestecă până când ciocolata este topită și compoziția omogenă. Întinde-o în strat uniform peste ultima foaie de la prăjitură.

Procedează în același mod și cu ciocolata albă. După topire, pune ciocolata albă într-un săculeț de decorat torturi și prăjituri, la care atașezi un dui cu vârf subțire.

Trasează dungi subțiri din ciocolata albă peste ciocolata neagră de deasupra prăjiturii. Pentru un aspect mai interesant, trasează cu o vârful unei scobitori linii perpendiculare peste cele două glazuri de ciocolată. Trasează liniile dintr-o parte și din cealaltă.

Pune prăjitura la rece până când se întărește glazura de ciocolata pentru a o putea porționa frumos. Și tot pentru platoul cu prăjituri festive, din aceeași categorie de rețete, mai poți prepara și această prăjitură cu foi și cremă de cacao.

un comentariu

 1. […] Pentru un platou cu prăjituri festive, preparate cu ocazia sărbătorilor sau a evenimentelor mai speciale, iți oferim și o rețetă de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie, scrie catine.ro Este o rețetă de prăjitură preparată cu foi coapte pe dosul tăvii și… Cititi mai multe aici: Rețetă pentru acasă: Prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here