Șuberek. Plăcinte tătărești cu carne și ceapă

1

Șuberek este denumirea unor plăcinte tătărești cu carne și ceapă, de care te îndrăgostești pe loc atunci când le deguști.

Sunt plăcinte rumenite în baie de ulei încins, preparate dintr-un aluat foarte simplu și au o formă semirotundă, foarte atractivă.

Rețeta tradițională tătărască se prepară din carne de miel, dar se poate opta și pentru carne de porc, vită sau pui.

Rețeta se mai întâlnește și sub denumirea de chebureki, çibörek sau çiğ börek. În limba turcă „çiğ börek” înseamnă burek crud. Chiar dacă carnea se adaugă crudă în aluat, aceasta are timp să se gătească bine în timpul prăjirii plăcintelor.

Urmărește mai jos rețeta completă cu listă de ingrediente și pași necesari pentru a prepara și tu aceste plăcinte gustoase din bucătăria turcească.

Plăcinte cu carne și ceapă pe un șervețel de hârtie

Șuberek – Ingrediente

Ca la orice rețetă de plăcinte, ai nevoie de ingrediente pentru aluat și ingrediente pentru umplutura plăcintelor. Pune-le separat pe masa de lucru pentru a-ți ușura munca.

Pentru aluat:

  • 550 gr de făină
  • 350 gr de apă
  • 10 gr de sare.

Pentru umplutură:

  • 750 gr carne tocată, de vită
  • 2 cepe de mărime medie
  • sare și piper, după gust
  • 500 ml de ulei de floarea soarelui pentru prăjit plăcintele.

Rețetă de șuberek – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului, care necesită un timp de relaxare pentru a deveni mai elastic și mai ușor de întins. În acest interval de timp vei pregăti și ingredientele pentru umplutură.

Șuberek. Plăcinte tătărești cu carne și ceapă servite cu sos de ardei iute

Citește și: Dulceață de afine. Rețetă simplă și ușoară

Cum prepari aluat pentru plăcintele tătărăști

Pune făina într-un bol, dar nu înainte de a o trece prin sită. Adaugă sarea și amestecă-le. Apoi adaugă treptat apa rece, în timp ce amesteci intens cu o spatulă. Amestecă până când obții un aluat compact, nu foarte ferm, dar nici moale.

Presară puțină făină pe masa de lucru și mai frământă aluatul pentru plăcinte până când nu se va mai lipi de mâini. Pune aluatul pentru plăcinte într-un bol de sticlă, acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la odihnit pentru 30 de minute.

În acest interval de timp, amestecă carnea tocată cu ceapa curățată și trecută prin mașina de tocat, sare și piper. Lasă amestecul de carne cu ceapă la odihnit, atât cât se odihnește și aluatul. Vezi aici cum poți prepara și o rețetă de plăcinte cu cartofi la tigaie!

Cea mai reușită rețetă de șuberec – o gustare delicioasă, foarte  consistentă și aromată - Bucatarul

Cum formezi și prepari șuberek

Scoate aluatul odihnit pe masa presărată cu făină și împarte-l în 10-12 bucăți, pe care le modelezi sub formă de bile. Ia pe rând fiecare bilă și întinde-o pe masa presărată cu făină într-o foaie circulară cu diametrul de aproximativ 22-24 cm. Peste jumătate din foaie pune 2 linguri din amestecul de carne cu ceapă. Acoperă umplutura cu partea de aluat liberă, formând un semicerc.

Cu o furculiță presează marginile aluatului pentru a se lipi.

Pune uleiul într-o tigaie adâncă, la înfierbântat. Adaugă câte 2-3 plăcinte și rumenește-le frumos pe ambele părți. Scoate-le pe un platou pe care așezi prosoape de hârtie, pentru a absorbi surplusul de ulei.

Servește-le calde, simple sau cu o salată proaspătă alături. Sunt delicioase, au coaja crocantă, iar interiorul delicios și suculent. Sunt bune și reci, servite în pauza de masă de la birou.

Data viitoare când mai ai poftă de plăcinte, poate încerci rețeta de plăcinte cu varză la tigaie, perfecte pentru gustări delicioase.

un comentariu

  1. […] Șuberek este denumirea unor plăcinte tătărești cu carne și ceapă, de care te îndrăgostești pe loc atunci când le deguști. Sunt plăcinte rumenite în baie de ulei încins, preparate dintr-un aluat foarte simplu și au o formă semirotundă, foarte atractivă. Rețeta tradițională tătărască se prepară… Cititi mai multe aici: Șuberek. Plăcinte tătărești cu carne și ceapă […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here