Thunbergia, viţa cu flori ȋn formă de trompetă albastră

3

Thunbergia grandiflora este o plantă agăţătoare, originară din sud-estul Asiei. Mai este cunoscută şi sub numele de viţa cerului, viţa trompetă albastră şi viţa ceas. Numele specie provine de la Carl Peter Thunberg, botanist suedez care a trăit ȋn secolul XVIII.

Frunzele sale rămân permanent verzi, au o lungime de 10-20 cm, formă eliptică sau de inimă şi sunt acoperite cu perişori fini.

Tulpina ajunge la o lungime de 4,5-9m, având o creştere rapidă. Ca plantă anuală, atinge 2,5m ȋntr-un singur sezon.

Florile au culoare albastru-lavandă sunt simple sau grupate şi au formă de trompetă. Planta ȋnfloreşte la sfârşitul verii şi ȋnceputul toamnei. Fructele sunt de tip capsulă.

Thunbergia-ȋngrijire

Thunbergia preferă solurile fertile, bogate ȋn substanţe nutritive, reavene, bine drenate, expuse soarelui sau parţial umbrite. Este indicat să fie ferită de acţiunea directă a razelor deoarece acestea pot provoca arsuri ale frunzelor.

Pentru plantele din ghivece, vasele ca şi pământul, trebuie schimbate ȋn fiecare an, oferindu-i astfel plantei posibilitatea de a se dezvolta armonios.

Temperatura optimă este de 22-24 grade Celsius ȋn sezonul cald şi 15-16 grade Celsius ȋn cel rece.

Se recomandă fertilizarea de două ori pe lună, din primăvară până ȋn toamnă.

Se poate ȋnmulţi prin butaşi şi seminţe. Seminţele se plantează ȋn răsadniţe cu 6-8 săptămâni ȋnainte de ultimul ȋngheţ.

Ȋn general, Thunbergia rezistentă la atacul insectelor, dar uneori este infestată cu acarieni şi musculiţa alba pentru care este necesar să se aplice tratamente specificate de un specialist.

Se poate planta ȋn ghivece din care se revarsă ȋn cascade de flori sau lângă garduri, arbori sau spaliere pe care le va folosi ca suport de căţărare.

Citeste si https://agroteca.ro/akebia-sau-vita-de-ciocolata-planta-adusa-europa-de-celebrul-spion-scotian-robert-fortune/

Sursa foto: https://worldoffloweringplants.com/

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here