Într-o lume tot mai agitată, în care echilibrul interior și sănătatea devin priorități, natura ne oferă soluții simple și eficiente. Ceaiurile, aceste licori aromate și bogate în beneficii, sunt adevărate elixire care pot susține sănătatea pielii, îmbunătăți memoria și întări imunitatea.
Descoperă în acest articol cum anumite plante pot deveni aliați de nădejde în rutina ta zilnică, ajutându-te să îți redescoperi energia și vitalitatea, cu fiecare ceașcă savurată.
Prin definiție ceaiul este o băutură preparată prin adăugarea unor ingrediente de regulă plante în apă fierbinte. În funcție de temperatura apei, modul în care sunt infuzate sau fierte ingredientele preparatul rezultat are o serie de proprietăți. Pe principiul acesta, luând în calcul efectele unor ingrediente diverse, care sunt activate de apa fierbinte sunt preparate și ceaiurile elixir.
Acestea îmbină efectele antioxidante cu alte beneficii nutriționale și sunt numite așa pentru proprietățile lor complexe, care au efect asupra stării generale acționând punctual pentru a sprijini un somn mai bun, pentru a reduce stresul, a facilita digestia și a stimula topirea depozitelor de grăsimi, dar și pentru multe alte efecte vindecătoare și benefice.
Ceaiurile elixir folosesc ingrediente simple care pe lângă beneficii au și un gust care încânta papilele gustative.
Ceai elixir detoxifiant
Ardeiul cayenne, scorțișoara și lămâia își unesc forțele pentru a accelera metabolismul și a ajuta corpul să scape de rezidurile aduse de excesele alimentare. Ardeiul cayenne încălzește corpul și accelerează metabolismul. Scorțișoara reduce glicemia și colesterolul rău, iar lămâia adaugă un plus de aromă și antioxidanți.
Mod de preparare:
- 240 ml apă fierbinte;
- 2 vârfuri de scobitoare de praf de ardei cayenne;
- 1 baton de scorțișoară sau o linguriță rasă de pudră de scorțișoară;
- Sucul de la 1/2 lămâie.
Pune ingredientele în apă la 90 de grade (după ce clocotește apa, așteaptă 3 minute înainte de a adăuga ingredientele). Bea o cană de ceai, o dată pe săptămână, de preferat simplu, neîndulcit. Are un gust intens, iar după primele înghițituri vei descoperi aroma specială a acestuia.
Ceai elixir pentru piele
Pielea frumoasă are nevoie de vitamina A. Folosește suc de morcovi, salvie și pudră de ardei iute extrem de bogată în vitaminele A și C, care repară colagenul și tonifică pielea. Folosește pudra de ardei, neafumată. Prepară suc de morcovi din morcovi, în casă. Ai nevoie de 200 de mililitri.
Mod de preparare:
- încălzește sucul de morcov, aproape de fierbere, dar fără să fiarbă;
- adaugă o linguriță de pudră de salvie;
- un vârf de scobitoare de pudră de ardei iute.
Acoperă, lasă să stea zece minute și bea-l, îndulcit, dacă mai trebuie, cu miere, deși este gustos și fără.
Vezi și Cafea crème brûlée: cafea sau desert?
Ceai elixir pentru memorie
Afinele sunt mereu în listele cu cele mai bune alimente, iar asta se datorează conținutului excepțional de antocianine și flavonoizi, care au capacitatea de a trece de bariera hematoencefalica, oferind un suport important celulei nervoase și contribuind la eliminarea radicalilor liberi rezultați din procesele fiziologice de oxidare celulară. Ghimbirul are un efect analgezic intens și poate ameliora durerile de cap rebele, iar busuiocul reduce efectele stresului, inclusiv a celui mental.
Mod de preparare:
- 240 ml apă fierbinte;
- 1,5 cm ghimbir proaspăt;
- 2 linguri de afine proaspete;
- 3-4 frunze de busuioc.
Pune ingredientele toate într-un vas ceramic și zdobește-le. Toarnă apă fierbinte acoperă și lasă-le împreună pentru 10 minute. Strecoară și bea. Efectul de „minte limpede” îl vei percepe imediat, iar gustul ușor iute și acid este foarte plăcut.
Ceai elixir pentru un somn profund
Relaxează-te la sfârșitul zilei cu un ceai care te ajută să ai un somn adânc și odihnitor. Mușețelul este excelent pentru reducerea stresului și are un puternic efect calmant și relaxant. Ghimbirul este antiinflamator și ajută la eliminarea mucusului din căile respiratorii, permițând o respirație mai ușoară și un somn mai plăcut.
Mod de preparare:
- 240 ml apă fierbinte;
- o linguriță de flori de mușețel uscate;
- 1,5 cm de ghimbir proaspăt zdrobit.
Combină ingredientele și lasă amestecul să infuzeze câteva minute. Strecoară, îndulcește cu puțină miere și bea.
Ceai elixir pentru imunitate
Portocalele sunt pline de vitamina C, un antioxidant cunoscut pentru protejarea corpului împotriva deteriorării celulare. Scorțișoara și mierea au proprietăți antiseptice și antivirale, iar menta aduce prospețime și un plus de vitamine și minerale. Împreună sunt excelente atunci când simți că riști o răceală sau ca să ajuți o infecție virală să treacă mai repede.
Mod de preparare:
- 240 ml apă fierbinte;
- sucul de la 1/2 portocală;
- 1 baton de scorțișoară sau o linguriță rasă de pudră;
- 1 linguriță de miere;
- o linguriță de frunze de mentă zdrobite.
Pune ingredientele în apa fierbinte, mai puțin mierea, acoperă și lasă să infuzeze vreme de câteva minute. Adaugă mierea și bea. În timpul sezonului gripal poți bea o cană de ceai pe zi, iar dacă ai o infecție virală, 2-3 căni pe zi te vor ajuta să reduci semnificativ simptomele și să te refaci mult mai repede.
Ceai elixir cu efect tonic și revigorant
Cafeaua este pentru foarte mulți dintre noi prima alegere, dimineața. Dar, nu este singura care te poate pune în mișcare. Alternativa este un ceai elixir care învinge rapid oboseala, aduce energie și tonus. Efectul este datorat combinației dintre sucul de lămâie – important factor alcalin cu un aport semnificativ de vitamina C (dimineața, vitamina C este la fel de eficientă ca și cafeaua), combinate cu puțină curcumă. Curcuma are un puternic efect detoxifiant, antiseptic și antibacterian natural. Totodată este un antiinflamator și este ideală în dietă pentru că arde grăsimi. Curcuma previne boala Alzheimer, depresia și artrita și face toate acestea fără contraindicații.
Mod de preparare:
- 250 de mililitri de apă fierbinte (la 90 de grade);
- un vârf de linguriță de pudră de curcumă;
- sucul de la jumătate de lămâie.
Pune totul împreună, acoperă, lasă să stea cinci minute, îndulcește cu miere și bea.
Sursa: g4food