Sfatul specialistului: amenajarea unei bucătării mici

0

Stilul de viaţă s-a schimbat fundamental, iar bucătăria nu mai este privită ca un simplu spaţiu în care se găteşte, ci unul în care se desfăşoară diverse activităţi, unde se poate aduna seara întreaga familie, unde se ia masa.

În orice bucătărie funcţională, chiar şi în una mică, trebuie să se distingă câteva zone clare: cea de gătit (compusă din aragaz şi chiuvetă), cea de pregătire a mâncărurilor (blatul de lucru), spaţiile de depozitare (dulapurile plus frigiderul) şi locul de luat masa. Atunci când spaţiul din bucătărie nu permite desfăşurarea corespunzătoare a acestor zone, trebuie găsite soluţii salvatoare.

Pentru că este un spaţiu în care se desfaşoară foarte multe activităţi, bucătăria trebuie în primul rând amenajată astfel încât să fie foarte funcţională. Însă, pentru că tot aici iau naștere cele mai frumoase amintiri împărtăşite cu familia sau prietenii, în care se spun povești şi uneori secrete, trebuie să ţinem cont de amenjarea sa şi din punct de vedere estetic. Din păcate, mai ales la bloc, bucătăriile au dimensiuni reduse atât în cazul construcţiilor vechi, cât şi noi. Însă, dacă vei ţine cont de câteva elemente cheie o să duci la bun sfârşit amenajarea acestui spaţiu cu tot defectul de dimensiune.

Designer Anamaria Căpățineanu (Gavia Concept) tel.: 0724966025; e-mail: anamaria@gaviaconcept.com ;  www.gaviaconcept.com

În primul rând, trebuie eliminate toate obiectele inutile: vesela, electrocasnicele multifuncţionale (de obicei mari consumatoare de spaţiu), poate chiar şi cuptorul cu microunde.

Cu cât creăm un spaţiu mai uniform, cu atât mai bine! De aceea, alege o singură culoare pentru mobilier, nuanţe deschise, eventual cu mânere încastrate în cant pentru a nu crea senzaţia de aglomerare. Din acelaşi motiv, dar şi pentru a folosi spaţiul la maximum, nu îţi recomand să foloseşti polițe de expunere, ci corpuri suspendate duse până la tavan, de o parte şi de alta a bucătăriei nu doar pe peretele pe care ai electrocasnicele distribuite. Înlocuieşte aragazul cu plită şi cuptor, şi alege un frigider încastrabil, pentru a nu fracţiona spaţiul.

Locul de luat masa nu este obligatoriu în bucătărie, poţi crea un astfel de loc, mai amplu, în living. Iar în bucătărie te poţi gândi la un spaţiu minimal printr-un blat de bar cu nişte scaune înalte, o aripă laterală a blatului de lucru care poate juca atât rol de extra blat, cât şi de masă, sau un sistem mobil care să poate fi pliat pe perete.

Iar acum probabil că te întrebi… soluţia este să am o bucătărie simplă, fără nici o pată de culoare şi în care totul este ascuns? Nu te grăbi! Îţi spuneam că bucătăria este un loc special pentru familie şi prieteni şi tocmai de aceea el trebuie personalizat. Putem alege o chiuvetă din finisaj de cupru, o faianţă cu un model geometric supradimensionat, o culoare pentru peretele din jurul fereastrei, un model de frezaj pentru uşile mobilierului sau nişte scaune transparente pentru blatul de bar. Aşa nu vei mai avea impresia că ești într-un spațiu de spital, iar în acelaşi timp vei avea o bucătărie foarte bine organizată.

VEZI: 8 moduri să te asiguri că nu vei avea gândaci în bucătărie

Cea mai bună idee pentru a echilibra spaţiul unei bucătării înguste este demolarea unui perete, pentru a se obţine un open-space spre living. În felul acesta, ai la dispoziţie două variante: să aşezi masa chiar în living sau să apelezi la o insulă sau peninsulă pe care să o amplasezi la graniţa dintre living şi bucătărie. Aceasta va prelua rolul mesei şi totodată va servi ca loc de depozitare.

Dacă nu poţi dărâma peretele şi nici nu ai posibilitatea de a amenaja un dining în altă parte a casei soluţia este de a optimiza spaţiul cu ajutorul unei măsuţe rabatabile (prevăzute cu un sistem similar celor din tren) şi a două scaune pliante. În felul acesta, vei avea libertate de mişcare atunci când gătești şi totodată un loc de luat masa foarte intim.

Pătratul este forma ideală pentru o bucătărie. Când, însă, latura lui este mică, de 2-2,3 m, lucrurile nu mai sunt aşa simple. Încăperile cu o asemenea configuraţie pot fi amenajate cu mobilier în formă de L sau U, însă în mijloc va rămâne foarte puţin spaţiu.

În cazul unei bucătării clasice se exclude varianta mobilierului în formă de U, deoarece într-un astfel de spaţiu este nevoie şi de o masă. Aceasta poate avea forma unui blat de tip bar, care să se întindă pe cea de-a treia latură a camerei.

De regulă, corpurile de bază trebuie să aibă minimum 60 cm, având în vedere că vor încorpora electrocasnicele specifice acestei funcţiuni. În cazul de faţă, blatul care ţine loc de masă poate să aibă o adâncime mai mică, deoarece nu are dedesubt niciun corp de mobilier.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here