Ce faci când găsești la Mega din Colț doua pachețele de pulpe de rață cu eticheta de 50% reducere. Pai, le iei, că prea rău nu poți să dai greș… Sigur, l-am întrebat pe ChatGPT cam ce idee are despre o rețetă în acest sens și am scos grăsimea despre care credea că trebuie adăugată. iar la final am asezonat cu o sticlă de Naiada de la Domeniile Ostrov.
Această metodă de preparare va face carnea fragedă și suculentă, cu o piele crocantă ne spunea prietenul AI și cam așa a și fost.
Ingrediente:
• 2 pulpe de rață
• 1-2 căței de usturoi, zdrobiți
• Câteva crenguțe de cimbru proaspăt
• 2-3 foi de dafin
• Coaja rasă de la ½ portocală (opțional, dar adaugă o aromă minunată)
• Sare grunjoasă și piper negru proaspăt măcinat
• Grăsime de rață (ideal ar fi să acopere pulpele, dar dacă nu ai suficientă, poți folosi ulei de rapiță sau de floarea-soarelui) – aici noi am adăugat doar ceva ulei de măsline pe care îl aveam din Grecia, cred că din Kefalonia…
Instrucțiunile pe care le-am cam respectat
1. Pregătirea cărnii: Cu un cuțit ascuțit, crestează pielea pulpelor de rață în diagonală, formând un model de romburi. Ai grijă să nu tai și carnea de dedesubt. Asezonează generos pulpele pe ambele părți cu sare grunjoasă și piper negru măcinat.
2. Aromatizarea: Într-un vas termorezistent (care poate merge și la cuptor), așază pulpele de rață cu pielea în sus. Adaugă usturoiul zdrobit, crenguțele de cimbru, foile de dafin și coaja rasă de portocală (dacă o folosești).
3. Adăugarea grăsimii: Toarnă grăsime de rață peste pulpe până le acoperă aproape complet. Dacă nu ai suficientă grăsime de rață, poți folosi un amestec de grăsime de rață (dacă ai puțină) și ulei vegetal. Scopul este ca pulpele să fie parțial scufundate în grăsime.
4. Coacerea lentă: Acoperă vasul cu un capac sau cu folie de aluminiu. Preîncălzește cuptorul la o temperatură scăzută, în jur de 140-150°C (285-300°F). Coace pulpele timp de 2-3 ore, sau până când carnea este foarte fragedă și se desprinde ușor de pe os.
5. Rumirea pielii: După ce carnea este fragedă, scoate capacul sau folia. Mărește temperatura cuptorului la 200-220°C (390-430°F) și lasă pulpele să se rumenească și pielea să devină crocantă pentru încă 10-15 minute. Supraveghează atent să nu se ardă.
6. Servirea: Scoate pulpele din cuptor și lasă-le să se odihnească câteva minute înainte de a le servi.
Cu ce poți servi pulpele de rață:
• Piure de cartofi: Clasicul acompaniament cremos.
• Cartofi copți: Simpli sau cu ierburi aromatice.
• Legume la cuptor: Morcovi, păstârnac, cartofi dulci, ceapă – asta am făcut noi
• Salată verde: Pentru un contrast proaspăt.
• Sos de fructe: Un sos dulce-acrișor de vișine, prune sau portocale se potrivește foarte bine cu rața.
• Mămăligă: O opțiune tradițională românească.
Sfaturi suplimentare:
• Poți marina pulpele cu o zi înainte cu sare, piper și ierburi pentru un gust mai intens.
• Dacă nu ai grăsime de rață, poți încerca să topești puțină slănină de porc pentru a obține o parte din grăsime.
• Nu arunca grăsimea rămasă după preparare! Strecoar-o și păstreaz-o la frigider pentru a o folosi la alte preparate (de exemplu, pentru a prăji cartofi).
Mai trebuie subliniat ca noi am mâncat abia a doua zi dimineață, iar rața și legumele au stat toată noapte în cuptorul care nu s-a răcit 100% după vreo 8 ore.
Sigur, ma încălzit 5 minute cuptorul înainte să mâncăm, timp în care am făcut salata și am pus vinul în pahare (pahar).