1 octombrie: Ziua internațională a cafelei. Află detalii despre cum a apărut această zi

0

Ziua Internaţională a Cafelei este sărbătorită anual pe 1 octombrie de către Organizaţia Internaţională a Cafelei (OIC) și numeroase asociații din sectorul cafelei, de la producție și comercializare până la distribuție și servire.

1 octombrie: Ziua internațională a cafelei

Această zi celebrează diversitatea, calitatea și pasiunea oamenilor implicați în industria cafelei, oferind iubitorilor de cafea ocazia de a-și împărtăși pasiunea și de a sprijini milioanele de fermieri care depind de această cultură aromatică.

În martie 2014, statele membre ale OIC au decis să dedice 1 octombrie celei mai iubite băuturi din lume – cafeaua, conform site-ului oficial al Organizaţiei Internaţionale a Cafelei (OIC), https://ico.org/.

Coffee, Your Daily Ritual, Our Shared Journey

În 2024, Organizaţia Internaţională a Cafelei (OIC) invită sectorul cafelei să îmbrăţişeze colaborarea sub mesajul: „Coffee, Your Daily Ritual, Our Shared Journey”. Această temă subliniază importanţa cooperării în sectorul cafelei şi potenţialul de a inspira acţiuni colective la nivel global, promovând dezvoltarea durabilă. Evenimentul anual reaminteşte faptul că fiecare ceaşcă de cafea este rezultatul eforturilor comune ale numeroşilor actori din lanţul global de producţie.

În contextul desemnării de către Adunarea Generală a ONU a anului 2025 ca Anul Internaţional al Cooperativelor, OIC a ales „colaborarea” drept tema centrală a Zilei Internaţionale a Cafelei 2024 (ICD2024).

Campania ICD2024 pune la dispoziţia publicului o serie de resurse – videoclipuri, postere şi cărţi poştale, disponibile în mai multe limbi – care ilustrează exemple de colaborare. Hashtag-urile #ICD2024 şi #EmbraceCollaboration vor facilita implicarea în discuţiile din social media.

Promoting the right to a safe and healthy working environment in the coffee supply chain

În 2023, Ziua Internaţională a Cafelei a fost axată pe tema „Promoting the right to a safe and healthy working environment in the coffee supply chain”, parte din campania #CoffeePeople, iniţiată de OIC şi Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM).

Organizaţia Internaţională a Cafelei (OIC), înfiinţată în 1963 la Londra sub auspiciile ONU, administrează Acordul Internaţional privind Cafeaua (ICA), care facilitează cooperarea între ţările exportatoare şi importatoare de cafea.

Primul Acord a intrat în vigoare în 1962, urmat de alte acorduri în 1968, 1976, 1983, 1994 şi 2001. Cel mai recent Acord a fost adoptat în 2007 şi a intrat în vigoare la 2 februarie 2011.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă pui unt în ceasca de cafea. Ce efecte nebănuite are această combinație

În septembrie 2024, OIC avea 49 de membri, inclusiv 42 de membri exportatori şi 7 membri importatori, printre care şi Uniunea Europeană.

OIC este singura organizaţie internaţională care aduce împreună guvernele exportatoare şi importatoare de cafea, construind parteneriate globale între guverne, industria cafelei, societatea civilă şi cultivatorii de cafea.

Obiectivul principal este de a asigura un sector al cafelei durabil şi rezilient, care să sprijine prosperitatea comunităţilor producătoare din întreaga lume.

Prima ediţie a Zilei Internaţionale a Cafelei a avut loc la 1 octombrie 2015, coincizând cu cea de-a 115-a sesiune a Consiliului Internaţional al Cafelei şi cu primul Forum Global al Cafelei, desfăşurat la Expo Milano 2015.

Sursa: agerpres.ro 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here