Vinerea Mare, obiceiuri și tradiții. Ce nu e bine să faci în această zi

0

România este una dintre cele mai religioase țări și când vine vorba de păstrarea tradițiilor și obiceiurilor, suntem primii. Ce spune tradiția că trebuie să faci în Vinerea Mare sau vinerea Patimilor, așa cum mai este denumită.

Preparate tradiționale pentru masa de Paște

Vinerea Mare reprezintă ziua în care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos pentru iertarea păcatelor noastre. Astăzi, mulți credincioși aleg să țină post negru, în care nu se mănâncă şi se bea doar apă. Se spune că cei care țin post negru astăzi vor avea noroc tot anul, spor, sănătate și va fi ferit de necazuri. Există superstiţia că postul negru din această zi te fereşte și de dureri de cap. În acestă seară va fi săvârșiră Denia Prohodului Domnului, care este ultima treaptă a tânguirii pentru Hristos, înainte de Învierea Sa. În seara acestei zile se trece pe sunt Sfântul Epitaf de trei ori, semn al celor trei zile petrecute de Mântuitor în mormânt.

Ce nu e bine să faci astăzi, în Vinerea Mare

În Vinerea Mare se opreşte lucrul, nu se spală, nu se coase, nu se sacrifică păsări sau animale. În unele zone se dă cu tămâie în jurul copacilor şi al caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăsnet şi animale sălbatice. Dacă plouă în Vinerea Mare se spune că va fi an mănos. Vinerea Patimilor nu este însemnată cu cruce roșie în calendar, așa că unele gospodine se pot gândi că e permis să speli, însă trebuie să știi că e mare păcat să faci asta. Din bătrâni se spune că nu este bine să înroiești ouăle în Vinerea Neagră. Ele se vopsesc în Joia Mare, iar dacă nu ai făcut-o atunci, le mai poți colora doar în Sâmbăta Mare, pe 15 aprilie 2023.

Iată ce alte lucruri nu se fac în Vinerea Mare:

– femeile nu nu coc pâine sau altceva în Vinerea Neagră, să nu ardă mâinile Maicii Domnului;

– nu cos, ca să nu orbească

– nu țes

– nu torc,

– nu spală, pentru a nu o supara pe Sfanta Vineri;

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here