Reţetă tradiţională de drob de Paşte. Îl poți face cu carne sau vegetarian

2
rețetă de drob
rețetă de drob

Când vine vorba de preparatele tradiționale de Paște, drobul de miel se află, în fruntea listei. Pentru cei care nu mânăncă carne, cu siguranță știu că există și variante de drob cu legume. Vă prezentăm în continuare o serie de rețete de drob delicioase pe care le puteți folosi pentru masa de Paște.

Preparate tradiționale pentru masa de Paște

În articol:

Drob tradițional

Drob de ciuperci

Drob din ficat de pui

Drob de legume

Drob vegetarian

Reţetă tradiţională de drob de Paşte

  • 600 g organe de miel sau porc;
  • 2 legături de ceapă verde;
  • 1 legătură usturoi verde;
  • 50 ml ulei;
  • sare, piper;
  • 2 felii de pâine înmuiate şi stoarse;
  • o legatură bună de verdeaţă (pătrunjel, mărar);
  • 1-2 ouă crude.

Mod de preparare:

Se iau organele şi se spală foarte bine. După ce sunt spălate foarte bine, acestea se pun într-o tigaie şi se călesc împreună cu usturoiul şi ceapa. În acest mod de gătire, organele nu devin seci şi tari. Acesta este un truc pe care puţine gospodine îl cunosc.

Verdeaţa se spală foarte bine şi se toacă mărunt. După ce s-a tocat verdeaţa, se pune peste organe, alături de ouăle care se adaugă şi ele peste verdeaţă. Compoziţia obţinută se condimentează cu sare şi piper. Se amestecă totul foarte bine.

Cozonac din aluat dospit la rece – Rețetă

Întreaga compoziţie se pune într-o tavă termoizolantă şi se tapetează cu ulei şi pesmet. Tava se pune la cuptor, la 180 de grade pentru aproximativ 60 de minute. Drobul de miel este gata atunci când acesta se desprinde de pe marginea formei şi este rumen.

Drob de ciuperci

Pentru cei vegetarieni sau vegani, o variantă foarte bună este drobul de ciuperci:

800 g ciuperci
1 ceapă galbenă
3 legături de ceapă verde
3 linguri de ulei
2 legături pătrunjel
2 legături de mărar
4 ouă
4 linguri de pesmet
250 g cașcaval
1 ardei gras roșu
Sare
Piper
Pentru crustă:
2 ouă
2 linguri de smântână
1 praf de sare

Ciupercile se spală și se toacă mărunt, apoi se pun la călit în trei linguri de ulei. Se strecoară de zeamă și se lasă deoparte. Ceapa verde, ceapa galbenă și usturoiul verde se toacă și se pun la călit. Se pune și ardeiul gras roșu și apoi se adaugă verdeața tocată și ciupercile stoarse de zeamă.

Se bat ouăle cu cașcavalul ras și pesmetul și se adaugă la ciuperci. Se omogenizează totul bine și se condimentează. Se pune într-o tavă de chec și se face crusta din cele două ouă, smântână și sare. Tava se pune la cuptor și se lasă cam 30 de minute până se rumenește.

Se lasă la răcit, apoi se feliază.

Rețetă de drob din ficat de pui

800 g ficat de pasăre
3 legături ceapă verde
4 căței de usturoi
1 legătură pătrunjel
Sare
Piper
1 linguriță ienibahar
5 ouă
4 linguri ulei de măsline
1 lingură pesmet

Începe prin a spăla și curăța ficatul de pasăre, apoi lasă-l la scurs. Într-o tigaie se pun 2 linguri de ulei și se adaugă ficatul de pui. Se pune un capac și se lasă să se prăjească pe ambele părți.

Află care este cea mai bună faină pentru un aluat pufos, perfect pentru cozonac

După ce s-a gătit, se lasă la răcit și se mărunțește bine cu un cuțit ascuțit sau la robot. Ceapa verde se toacă și se călește ușor în puțin ulei de măsline.

Într-un castron mare, se adaugă ficatul mărunțit și zeama lăsată de ficățel, ceapa verde, usturoiul tocat mărunt, sare, piper și ienibahar. Apoi se sparg ouăle și se amestecă toate ingredientele.

Se pregătește o tavă de chec, se unge cu puțin ulei și se tapetează cu griș. Compoziția de drob se pune în tavă și bagă la cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute.

Se lasă la cuptor până se rumenește și apoi se lasă la răcit. Se servește tăiat feliuțe.

Drob de legume

Varianta de drob preferată de mulți români în perioada sărbătorilor. Cu atât de multe preparate din carne, un drob de legume este ideal ca aperitiv pe masa de Paște.

Se face ușor și este delicios. Ai nevoie doar de câteva ingrediente:

2 vinete
300 g ciuperci
1 dovlecel
1 legătură de pătrunjel
2 legături de ceapă verde
1 legătură mărar
6 linguri de griș
4 fire de usturoi verde
2 lingurițe de ulei de măsline
5 ouă
Sare
Piper

Se pune o cratiță cu apă și sare pe foc. Se spală toate legumele și se toacă în bucățele. Se pun vinetele la clocotit și apoi se scurg de apă. Se adaugă și celelalte legume și apoi se lasă l scurs.

Într-un bol se amestecă toate legumele și verdeața tocate mărunt, 4 ouă crude, grișul, sarea și piperul. Tapetează o formă cu hârtie de copt și pune toată compoziția în ea. Adaugă pe deasupra un ou bătut și stropește cu puțin ulei de măsline. Pune totul la cuptorul încins pentru cam 40 de minute până totul s-a rumenit. Servește rece, tăiat în feliuțe.

Drob vegetarian

Această rețetă este foarte sănătoasă și sățioasă. Un aperitiv deosebit de gustos făcut doar din legume. Ideal pentru masa de Paște, deja încărcată de multe bucate pe bază de carne.

Ingrediente pentru drob vegetarian:

200 g linte roșie
100g ciuperci, tocate
1 morcov, tocat
1 ceapă, tocată mărunt
2 ouă crude
3 ouă fierte
1 legătură de pătrunjel
1 legătură de mărar
1 buchet de ceapă verde
2 lingurițe de cimbru
sare de mare și piper, după gust

Fierbe lintea timp de 15 minute, apoi strecoar-o foarte bine și pune-o într-un bol mare. Se încinge puțin ulei de măsline într-o tigaie mare și se sotează ceapa, ciupercile și morcovul tocate mărunt, timp de aproximativ 7-10 minute. Nu trebuie să fie complet gătite. Așează-le peste lintea din castron.

Adaugă două ouă, pătrunjelul tocat, ceapa verde, mărarul, sarea de mare, piperul și cimbrul. Amestecă și omogenizează toată compoziția.

Pune compoziția într-o formă unsă în prealabil. Adaugă jumătate din compoziție, așează ouăle decojite și fierte și apoi acoperă-le cu cealaltă jumătate.

Se introduce în cuptor și se coace la aproximativ 180 de grade pentru 30-40 de minute.

Se lasă să se răcească puțin înainte de a scoate drobul din formă.

2 comentarii

  1. […] Când vine vorba de preparatele tradiționale de Paște, drobul de miel se află, în fruntea listei. Pentru cei care nu mânăncă carne, cu siguranță știu că există și variante de drob cu legume. Vă prezentăm în continuare o serie de rețete de drob delicioase pe… Cititi mai multe aici: Reţetă tradiţională de drob de Paşte. Îl poți face cu carne sau vegetarian […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here