Barbă albastră, tufa cu flori de culoarea cerului

1
barba albastra

Barbă albastră (Caryopteris sp.) este o plantă cu dezvoltare rapidă ce face parte din familia Lamiaceae, familia mentei. Crește sub formă de tufă cu înălțime de 60-120 cm, dimensiune la care ajunge în doi ani. Este originară din estul Asiei, fiind întȃlnită în Japonia, părți ale Chinei și Mongolia.

Pasionaţii de grădinărit o cultiva pentru frumoasele sale flori albastre.

Numele științific al speciei provine de la cuvintele grecești karyon-nucă și pteron-aripă, cu referire la aspectul fructelor sale.

Frunzele apar pe crengi primăvara tȃrziu, sunt aromate, verzi-argintii, dungate sau galbene. La baza lor, sunt grupate in buchetele, florile mici și albastre. Acestea atrag numeroase insecte precum fluturi și albine.

Planta ȋnflorește două luni pe an, la sfȃrșitul verii și începutul toamnei.

Vezi și: Vita ingerilor, o planta folositoare pentru oameni si animale

Barbă albastră-îngrijire

Această tufă crește bine într-un sol umed, cu drenaj optim, în locuri expuse soarelui. Se poate dezvolta și la umbra, dar ȋn astfel de condiţii, va ȋnflori mai tȃrziu. Preferă un pH neutru, ȋnsă tolerează și un pH ușor acid sau ușor alcalin.

Plantele tinere trebuie udate zilnic, dar cele adulte pot rezista la secetă. Nu necesită fertilizări frecvente. Folosirea compostului este ȋnsă benefică pentru plantă.

Barbă albastră poate fi grav afectată de secetă și ger. Rădăcina rezistă peste iarnă, dar în zonele cu temperaturi extreme, în sezonul rece, se recomandă tăierea ramurilor. Primăvara, vor apărea unele noi, viguroase. Florile apar pe ramuri din anul respectiv, astfel încȃt toaletările nu afectează înflorirea.

Se folosește pentru garduri vii, grădini ce atrag fluturi, borduri florale, grădini cu dimensiuni reduse unde asigură un element atractiv și cu volum, dar și ca plantă de ghiveci.

Pe piaţă există numeroase varietăţi ce pot satisface diversele condiţii cerute de clienţi. Iată unele dintre acestea:

  • Dark Knight, cu flori albastru ȋnchis
  • Sunshine Blue, cu flori albastru intens, puse ȋn evidenţă de frunzele galbene
  • Pink Chablis, cu flori roz
  • Worchester Gold, cu flori lila și frunze galbene

Sursa foto: www.pinterest.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here