Cephalantus occidentalis, un copacel cu globuleţe parfumate

1

Cephalantus occidentalis este o plantă originară din America de Nord care ȋnfloreşte ȋn luna iunie având nişte flori mici, tubulare, albe, grupate ȋn inflorescenţe globulare, care atrag prin parfumul lor, o mulţime de albine şi fluturi.

Tulpina creşte până la o ȋnălţime maximă de 3 m. Scoarţa este netedă la plantele tinere şi devine ȋngroşată si fisurată pe măsură ce planta se maturizează. Frunzele ce ating o lungime de 15 cm, au peţiolul roşu, formă eliptică şi culoare verde-deschis.

Fructele persistă pe crengi ȋn sezonul rece semănând cu nişte globuleţe.

Planta se maturizează repede , la vârsta de 4 ani având deja 3m ȋnalţime şi cam tot atât lăţime. Se răspândeşte uşor, dar nu este prea agresivă, putând fi controlată fără prea mult efort.

Cephalantus occidentalis-plantare

Cephalantus se dezvoltă bine pe soluri umede, chiar inundate. Preferă zonele ȋnsorite sau parţial umbrite. Distanţa dintre plante trebuie să fie de 120-150 cm pentru a permite o dezvoltare optimă. Ȋn general, nu sunt necesare tunderi, dar dacă se doresc, trebuie realizate primăvara devreme.

Este o plantă rezistentă la boli.

Pentru plantarea ȋn ghivece sau jardiniere, se aşază mai ȋntâi un strat de pietricele, apoi pământ de flori si se udă bine. Se recomandă ca ȋnainte de această operaţiune, rădăcina să fie ţinută puţin ȋn apă calduţă.

Scoarţa şi frunzele erau utilizate de populaţiile native zonelor de sud-est şi sud-vest ale Americii de Nord pentru tratarea mai multor afecţiuni. Acestea conţin cephalantin si cephalin, substanţe toxice aşa ȋncât folosirea lor se făcea numai de către persoane instruite ȋn practicile medicale.

Frunzele sunt toxice şi pentru vite.

Cephalantus occidentalis este apreciată ȋnsă de multe specii de animale sălbatice. De exemplu, este utilizată de raţele Caroline pentru a-şi ascunde cuiburile. Seminţele plantei sunt consumate de păsări de apă şi păsări cântătoare.

Preţul unui ghiveci de Cephalantus occidentalis este de 40 lei pe http://www.flowertime.ro.

 

 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here