Întreținerea hidroizolației de pe acoperiș, toamna

4

Acoperișul este o structură importantă care trebuie monitorizată și întreținută cu atenție pentru a proteja integritatea generală a structurii clădirii. Infiltrațiile de pe acoperișuri sunt adesea dificil de prevenit și pot duce la deteriorarea finisajelor interioare, la nemulțumirea ocupanților clădirilor, la pagube din cauza deteriorării bunurilor din clădire și la reparații costisitoare.Întreținerea hidroizolaței oricărui tip de clădire, depozit sau spațiu de producție poate fi o sarcină  extrem de dificilă.

Materialele și metodele de întreținere ale hidroizolațiilor acoperișurilor joacă un rol important în performanța energetică a unei clădiri.

Majoritatea hidroizolațiilor noi, dacă sunt instalate în mod corespunzător, vor primi garanția producătorului pentru o perioadă de 15-20 de ani. Cu toate acestea, multe elemente pot afecta durata de viață a hidroizolației unui acoperiș, cum ar fi panta, compoziția, vremea și clima, modalitatea de instalare, traficul, întreținerea și chiar condițiile din interiorul clădirii.

Deoarece materialele folosite îmbătrânesc, apare deteriorarea acoperișului și infiltrarea apei in pereții clădirilor. Umiditatea își găsește drumul în structură, în ciuda reparațiilor realizate.

Iată de ce este important să stabiliți care este starea părților din construcție care se ridică deasupra nivelului acoperișului, cum ar fi turnuri de ascensor, casa scării, pereți de parapet și să le evaluați atât din interior cât și din exterior. Cele mai vizibile semne ale potențialelor căi de infiltrare a apei sunt: zidăria ruptă/lipsă, mortarul deteriorat,îmbinările fără etanșare, betonul deteriorat, etc.

Atunci când trebuie efectuate astfel de reparații, este extrem de important ca acoperișul să fie bine protejat. Dacă proiectul de refacere a hidroizolației este doar în faza de bugetare, este important să evaluați acele componente ale construcției pe care se aplică și să efectuați reparațiile necesare înainte de instalarea unei noi hidroizolații. Aceasta nu este doar abordarea corectă, ci și cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor. Nu realizați doar peticirea hidroizolației: infiltrațiile vor aparea cel mai probabil din nou și nu se vor manifesta exact sub punctul de penetrare al hidroizolației.

Întreținerea  corectă a hidroizolațiilor

Când hidroizolațiile nu sunt întreținute în mod corespunzător pot apărea îmbinări deschise, despicături, baloane, riduri și crăpături. Acestea pot duce la daune cu implicații costisitoare la interiorul și exteriorul clădirii, dacă nu sunt identificate și reparate prompt. De aceea se recomandă inspecția acoperișului de către un contractant specializat de cel puțin două ori pe an, de preferință primăvara și toamna, dar și după vreme severă, cum ar fi grindină, ploie abundentă și vânturi mari, pentru a verifica eventualele avarii ale acoperișului.

O modalitate bună de a începe orice program de întreținere preventivă a hidroizolației acoperișului este aceea de a crea un fișier cu toate observațiile legate de acoperiș, care poate include și informații despre garanții, reparații și întreținere, inspecții anterioare și desenele și specificațiile originale ale clădirii.

Obiectivul programului de întreținere preventivă este acela de a facilita atingerea duratei de viață maximă pentru hidroizolației la cel mai mic cost posibil. Deci păstrarea unor evidențe precise a istoriei fiecărei zone acoperită cu hidroizolației este vitală pentru întreținerea generală.

Măsuri preventive de întreținere a hidroizolațiilor

Specialiştii recomandă  mai multe măsuri preventive de bază care pot fi efectuate pe tot parcursul anului pentru a prelungi viața unei hidroizolații și pentru a minimiza infiltrarea apei. Iată ce puteți face ca măsuri preventive de întreținere a hidroizolațiilor:

Îndepărtați sistematic resturile, cum ar fi frunzele, ramurile, murdăria și gunoiul din jgheaburi, resturile din scurgeri și drenuri, resturile aduse de către păsări, în special de pescăruși, pentru a asigura scurgerea corectă a apei.

Păstrați componentele din metal ale acoperișului, cum ar fi îmbinările de expansiune și buzunarele, în bune condiții de funcționare, înlocuind sigiliile deteriorate, îndepărtând rugina, înlocuind șuruburile și alte elemente de fixare ale acoperișului și făcând la timp reparațiile necesare.

Întrețineți corect echipamentele de pe acoperiș  (antene de satelit, panouri solare, aparate de aer condiționat, luminatoare, etc.) și verificați starea hidoizolației de pe acoperiș după terminarea intervențiilor la aceste echipamente pentru a vă asigura că hidroizolația nu a fost deteriorată.

Reparați zonele de hidroizolație și membranele afectate  de uleiuri vărsate, grăsimi, lichide de răcire și alte tipuri de lichide tehnice, înainte ca hidroizolația să fie perforată.

Reduceți la minimum traficul de acoperiș și limitați-l numai la personalul autorizat. Instalați pavele și pasarele în zonele cu trafic mare.

 

Citește și Recomandarea specialistului; Avantajele soluţiei de izolare cu spumă poliuretanică

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here