Cerceii doamnei, o plantă cu flori în formă de inimă

2

Cerceii doamnei (Lamprocapnos spectabilis) sau inimă însȃngerată cum se mai numește, este o plantă care înflorește primăvara tȃrziu, în perioada mai-iunie, timp de 4-6 săptămȃni. Frumoasele flori roz-roșii sau albe, în formă de inimă, se leagănă pe tulpina lungă de 40-50 cm, atrăgȃnd numeroase insecte. De obicei, pe o tuplină apar în jur de zece flori. Frunzele verzi-albăstrui completează imaginea atractivă a plantei.

Aceasta specie este erbacee, perenă, originară din Siberia, Coreea, nordul Chinei și Japonia. A fost adusă în Rusia în secolul XVIII și de aici a ajuns în vestul Europei unde s-a bucurat de mare succes în rȃndul pasionaților de grădinărit.

Face parte din familia macilor, Papaveraceae.

Cerceii doamnei-Plantare

Cerceii doamnei preferă un sol neutru sau ușor alcalin, umed, bine drenat, bogat în substanțe nutritive. Se dezvoltă bine în zone parțial umbrite, dar tolerează și expunerea directă la razele soarelui. Planta trebuie ferită de o umiditate crescută a solului în sezonul rece și de secetă în sezonul cald.

Este rezistentă la boli, la temperaturi extreme, la atacurile insectelor, iepurilor și căprioarelor.

Se înmulțește prin divizare. Plantarea se face primăvara devreme sau în noiembrie, la o adȃncime de 5 cm, cu distanță de 50 cm între plante.

Florile apar din primul an.

Cerceii doamnei se poate folosi la formarea bordurilor florale și la alcătuirea grădinilor de tip luminiș. Se combină de obicei cu plante care își mențin frunzele verzi pe toată perioada verii pentru a compensa uscarea frunzelor sale la scurt timp după veștejirea florilor. Crinul de toamnă, astilbe, pulmonaria și ferigile sunt numai căteva dintre speciile care pot fi folosite în acest scop.

https://casoteca.ro/astilbe-o-floare-exotica-cu-multe-tonalitati/

Planta rezistă bine și în ghiveci. Chiar și ca floare tăiată se păstrează pȃnă la două săptămȃni fiind un element atractiv în orice buchet.

Florile și frunzele plantei sunt toxice.

Planta se vinde pe https://www.emag.ro/ cu 20 lei ghiveciul

Sursa foto: Shttps://www.gardenguides.com/

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here