Clitoria Ternatea, secretul alimentelor colorate cu albastru

5

Clitoria Ternatea (Floarea Clitors sau Fasolea Fluturilor), este nativă din Asia ecuatorială, dar acum se cultivă și în Africa, Australia și America. Numele plantei provine de la forma florii, asemănătoare cu organul genital feminin. S-a dovedit că planta este eficace în tratamentul tulburărilor sexuale la femei, cum ar fi infertilitatea, tulburările menstruale, etc. De asemenea, florile sunt utilizate ca afrodiziac.

Clitoria Ternatea, după cum sugerează numele, atrage fluturii. Frunzele și semințele sunt utilizate ca furaje și păstăile sunt uneori consumate de oameni, în special în Filipine. Rădăcinile plantei sunt utilizate în medicina indiana Ayurveda pentru tratamentul unei game largi de boli și afecțiuni. Acestea sunt considerate utile ca laxativ și diuretic, tonic cerebral, în tratamentul bolilor de ochi, tuse convulsivă, tuberculoză, dureri de cap, dureri de corp, boli de bilă și ulcere, ca antidepresiv și anticonvulsivant și în tratamentul stresului. Rădăcinile soiului cu flori albe sunt folosite pentru a trata gușa.

citoria2

Clitoria Ternatea poate fi folosită nu numai ca plantă ornamentală, dar și ca specie pentru refacerea vegetației. Rădăcinile fixeaza azot și, astfel, se îmbunătățește calitatea solului.

Se spune că această plantă uimitoare cu o istorie bogată de utilizare în medicina tradițională asiatică este un adevărat dar al naturii deoarece aproape toate părțile sale au efecte benefice; semințele ca purgativ, florile ca afrodiziac si pentru tratarea tulburărilor sexuale la femei, iar planta uscată este un bun agent anti-anxietate, antidepresiv și anticonvulsiv.

În sud-estul Asiei, florile sunt folosite sub formă de colorant alimentar pentru orez, ceai, suc de fructe sau cocktail-uri și, de asemenea, în Thailanda planta este folosita pentru a prepara un sirop numit Nam Dok Anchan.

 

 

Autor: Raluca Somoghi

Raluca Somoghi este Doctor in Chimie si in prezent studiaza plantele medicinale la UNIKA Semarang, in Indonezia.

Sursa foto: wikipedia.org

 

5 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here