Cobaltul, mașinile electrice și copiii minieri din Congo

1

Cobaltul este un element chimic identificat prin simbolul Co. Se găsește ȋn roci, sol, apa, corpul animalelor și al plantelor.

În antichitate era folosit la obţinerea vopselei albastre. Aceasta este prezentă pe multe obiecte găsite de arheologi, printre care pe vasele egiptene, colierele persane și frescele din Pompei.  

În ultimii ani, cobaltul a devenit din ce ȋn ce mai căutat, reprezentȃnd o materie primă valoroasă ȋn multe domenii. De exemplu, se folosește ȋn confecţionarea instrumentelor de tăiat și măcinat, ȋn producerea pigmenţilor, vopselurilor, sticlei colorate, a protezelor de genunchi și de șold.

Mai nou, este un element important ȋn fabricarea bateriilor Li-ion pentru mașini electrice, laptopuri și telefoane mobile, rolul său fiind acela de a răci bateria ceea ce ȋi prelungește timpul de utilizare prin evitarea supraȋncălzirii. Ca urmare, crește siguranţa și longevitatea obiectelor respective.

Pentru o baterie de mașină se folosesc ȋn jur de 14 kg de cobalt.

Deși preţul bateriilor a scăzut cu 89% din 2010 pȃnă ȋn 2020, totuși  reprezintă ȋncă 30% din costul unei mașini electrice.

Cu estimări ce prevăd creșterea numărului de vehicule electrice de la 3 milioane ȋn 2020, la 66 milioane ȋn 2040 și cu o creșterea continuă a preţului cobaltului, care ȋn prezent depășește preţul tuturor celorlalte metale din componenţa unei baterii puse la un loc, se caută soluţii pentru ȋnlocuirea acestuia.

Vezi și: Regrete regale belgiene pentru genocidul din colonia Congo

Obţinerea cobaltului

Cel mai mare producător de cobalt, acoperind 70% din producţia mondială, este Republica Democrată Congo, o ţară foarte bogată ȋn resurse (ex. diamante, aur, plumb, uraniu, zinc, cupru, petrol,etc.), dar exploatată de sute de ani de marile puteri.

În cazul acestui minereu, China a fost cea care a realizat ce potenţial are și a devenit proprietarul unui număr de 15 mine de cobalt din totalul de 19. Chinezii controlează 70% din producţia congoleză și 80% din industria de prelucrare a cobaltului.

Minierii sunt oameni săraci, de multe ori, minori, care sunt plătiţi cu sume infime, aproximativ 2 dolari pe zi. Se estimează că numărul copiilor sub vȃrsta de 15 ani care sunt folosiţi ca minieri este ȋn jur de 30 mii.

Condiţiile de lucru sunt extrem de dure, surparea galeriilor fiind una dintre cauzele principale pentru decesele oamenilor din zonele respective.

În plus, se taie păduri imense pentru a face loc minelor.

Una dintre măsurile care se pot lua pentru reducerea cantităţii de cobalt extras este reciclarea acestuia din bateriile vechi. Procesul tehnologic duce ȋnsă la poluarea mediului.

Din nefericire, chiar dacă sumele care se obţin din extragerea și prelucrarea cobaltului sunt imense, ele nu contribuie la bunăstarea cetăţenilor congolezi ci la ȋmbogăţirea unor companii străine. Congo rămȃne ȋn continuare o ţară săracă, unde se ȋncalcă zilnic drepturile omului.

Sursa foto: www.cbsnews.com, www.raconteur.net

un comentariu

  1. […] Cobaltul este un element chimic identificat prin simbolul Co. Se găsește ȋn roci, sol, apa, corpul animalelor și al plantelor. În antichitate era folosit la obţinerea vopselei albastre. Aceasta este prezentă pe multe obiecte găsite de arheologi, printre care pe vasele egiptene, colierele persane și… Cititi mai multe aici: Cobaltul, mașinile electrice și copiii minieri din Congo […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here