Copacul flacără cu flori ca focul

1

Copacul flacără numit și Delonix regia, arborele flamboya, flamboyan, sau flamboyant este unul dintre cei mai colorați arbori din lume datorită florilor roșii ca focul sau portocalii uneori. Când înflorește au un efect uimitor! În ciuda faptului ca poate crește mare cât o casă și este poate cea mai colorată plantă din lume, Delonix se consumă și ca legumă. Se încadrează la categoria legume pentru că are capacitatea de a fixa azotul din atmosferă în pământ.

Mai mult decât atât, datorită dimensiunilor sale imense planta are mai multe frunze și flori decât oricare alta iar florile sale mari au până la 8 cm. Funzele în schimb măsoară 30 – 50 cm, sunt dense și foarte extinse. La apusul soarelui se închid. În zonele cu climă uscată copacul își pierde frunzele, în condițiile cu climă mai aspră arată ca un conifer. Semințele sunt folosite în Caraibe ca instrument de percuție, numit shak-shak.

Copacul flacără cu flori ca focul

Acest copac are o înălțime medie de 8 metri până la 12 metri. Este originar din Madagascar, dar s-a extins în zone precum SUA, Mexic, Cuba, Spania, India, Australia și chiar în Europa. În zonele tropicale se cultivă pe scară largă, întreținerea acestei plante fiind foarte uşoară.

Copacul flacără cu flori ca focul

Cum se plantează? Seminţele se ţin în apă fierbinte, apoi se pun în apă la temperatură camerei pentru o zi, înainte de plantare. Copacul flacără creşte foarte repede, anual aproximativ 1,5 m în condiţii optime. Tolerează bine mediile diferite de cultivare dar nu suportă frigul. La soare se dezvoltă foarte bine. Trebuie ferit de vânt când se plantează. Planta este rezistentă la secetă, însă are nevoie de apă în mod regulat. Temperatura minimă pe care o suportă este de 7°C. În primii ani de viață pentru o dezvoltare rapidă are nevoie de un sol bogat în humus, bine drenat şi udat din abundenţă. Puieţii înfloresc după aproximativ 10 ani.

Copacul flacără cu flori ca focul

În natură este pe cale de disparitie, însă specia este plantată în foarte multe locuri ca arbore ornamental dar și pentru că face umbră, deoarece crește mai mult pe orizontală. Pentru că frunzele și florile sunt dense face ca umbra să fie totală sub coroana pomului. Cu toate că acest copac este cunoscut în special datorită florilor roșii, există și în alte culori: galbene, purpurii sau portocalii, toate în nuanțe intense. Delonix poate fi cultivat în curtea casei ca arbore sau ca plantă de interior sub formă de bonsai.

 

Sursa foto: pixabay.com

un comentariu

  1. […] Copacul flacără numit și Delonix regia, arborele flamboya, flamboyan, sau flamboyant este unul dintre cei mai colorați arbori din lume datorită florilor roșii ca focul sau portocalii uneori. Când înflorește au un efect uimitor! În ciuda faptului ca poate crește mare cât o casă și… Cititi mai multe aici: Copacul flacără cu flori ca focul […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here