Înainte de a te apuca să-ți faci proiectul de casă, trebuie să știi că este foarte important să ai informații despre terenul pe care aceasta urmează să fie construită. Cu alte cuvinte, trebuie să știi compoziția solului, la cine vei apela pentru a realize studiul geotehnic și când trebuie să faci acest demers.
Studiul geotehnic al terenului permite evitarea construirii casei pe o parcelă cu riscuri, și ne referim la alunecări de terenuri, inundații sau existența pânzei freatice la suprafață. Aceste informații sunt absolute necesare, deoarece în funcție de ele se va face dimensionarea corectă a fundațiilor și se va asigura protejarea mediului înconjurător.
Studiul geotehnic, esențial
Studiul geotehnic are rolul de a furniza informațiile necesare înainte de a ne apuca de construcția casei – ne interesează în primul rând dacă terenul este sănătos și fără riscuri -, iar în funcție de acestea va putea fi estimat și prețul construcției. Astfel, vom putea ști cu exactitate care este natura terenului respectiv sau grosimea stratului vegetal, dacă terenul are în compoziție umplutură și bineînțeles, la ce adâncime există terenul bun pentru fundație.
Dacă avem de-a face cu un teren cu umplutură, este necesar să fie luat în calcul faptul că vor exista costuri suplimentare pentru realizarea unor piloni de susținere a fundației sau pentru a se recurge la alte soluții tehnice de fixare a terenului pe care se va afla construcția. Este bine de știut înainte de a face o achiziție că un teren cu studiul geotehnic deja realizat elimină surprizele, dar și demersurile administrative care necesită un timp îndelungat. În România, realizarea studiului geotehnic este impusă prin lege, normativul care reglementează acest lucru fiind NP 074/2007 privind documentațiile geotehnice pentru construcții.