Delimitarea spaţiilor în interior

Dacă beneficiem de un spațiu redus sau pur și simplu dorim un spațiu deschis, dar vrem să păstrăm totuși o notă de confort şi chiar puţin mister, este necesară o delimitare a spaţiului

2
Glaswandul este folosit în mod clasic, chiar prin construcţia locuinţei, drept separator de spaţii
Glaswandul este folosit în mod clasic, chiar prin construcţia locuinţei, drept separator de spaţii

Folosind niște elemente simple și de efect putem da viață în mod ingenios unei încăperi oricât de monotone ar fi. Delimitările pot fi funcţionale dar şi decorative

Cum şi ce delimităm

Ce spaţii se separă? Dacă nu avem o încăpere în plus pentru birou, spaţiul de socializare şi relaxare din living poate fi despărţit de cel în care se lucrează. Şi un mic dormitor, la nevoie poate fi separat într-un living. Deasemenea, în open space-ul care înglobează livingul şi bucătăria, aceste spaţii pot fi la rândul lor, chiar dacă nu total, separate. Separarea în acest caz poate fi realizată doar estetic, prin folosirea de pardoseli diferite. De exemplu, gresie în spaţiul de bucătărie şi parchet în living. La fel, şi covorul poate fi folosit ca delimitare a unui spaţiu.

Divide et impera

Glaswandul din casele sau apartamentele mai vechi era folosit în mod clasic, chiar prin construcţia locuinţei, drept separator de spaţii. Acesta separa deobicei zona de living de cea a diningului. Deasemenea putea separa livingul de birou. Uşile glaswandului se deschideau atunci când se dorea prezentarea mai largă a casei sau când musafirii era invitaţi la masă.

O draperie sau o perdea poate fi folosit[ pentru separarea unui spaţiu, în special în cazul dormitorului
O draperie sau o perdea poate fi folosit[ pentru separarea unui spaţiu, în special în cazul dormitorului
O draperie poate fi deasemenea folosită drept separator de spaţii iar la această soluţie se apelează în special în cazul dormitorului, de fapt a spaţiului în care este amplasat patul.

Un mobilier cu volum mare poate foarte bine separa un spaţiu, de exemplu în living. O canapea, o bibliotecă sau un dulap, chiar un fotoliu pot foarte bine îndeplini acestă funcţie.

Sunt însă şi obiecte de mobilier concepute în mod special pentru delimitarea spaţiilor!  Vă prezentăm câteva idei prin care să realizăm o împărţire vizuală bună și o folosire a spațiului disponibil la o capacitate cât mai mare.

Paravan sau room divider

Conceptul de room divider a fost preluat din cultura asiatică, unde, pentru delimitarea spațiilor de zi-noapte, se foloseau paravane ușoare din lemn cu pânză, decorate sau nu, care glisează, închizând spațiul. Ulterior, paravanul a jucat un rol important în dormitoarele europene, neexistând încă ideea de dressing room. Astfel, paravanul era folosit de domnișoare pentru a-și schimba ținuta, fără a fi văzute de cel/cea care ar fi putut intra pe ușă.

Ce este un room divider?

Un room divider este un obiect care ar putea intra foarte bine în categoria „mobilier”, doar că se poate referi la aproape orice element care îndeplinește următoarele condiții: să despartă vizual două sau mai multe spații, să fie suficient de interesant încât atenția să cadă pe el și nu pe ce ascunde el şi să preia sau să distrugă o simetrie, o cromatică, un ritm, etc.

Există însă şi obiecte de mobilier concepute în mod special pentru delimitarea spaţiilor, cum sunt room divider-ele sau paravanele
Există însă şi obiecte de mobilier concepute în mod special pentru delimitarea spaţiilor, cum sunt room divider-ele sau paravanele

Printre room divider-ele decorative se numără paravanele opace sau semiopace, decupate sau pline, din sticlă, pvc, lemn. În practică sunt acceptate și alte materiale, precum şi ghivece de plante. Ele pot face tranzitul de la o zonă aglomerată la una ascunsă, liniștită.

Când şi cum se folosesc paravanele

Paravanele se pot folosi cu succes în apartamente mari și mansarde, deoarece acestea prezintă deseori spaţii largi dar în care se pot organiza funcţiuni şi desfăşura activităţi diferite.

Paravanele se pot folosi cu succes în apartamente mari și mansarde, deoarece acestea prezintă deseori spaţii largi dar în care se pot organiza funcţiuni şi desfăşura activităţi diferite
Paravanele se pot folosi cu succes în apartamente mari și mansarde, deoarece acestea prezintă deseori spaţii largi dar în care se pot organiza funcţiuni şi desfăşura activităţi diferite

Paravanele pot fi folosite în mai multe cazuri. Între acestea, paravanele de cameră și mobilă decorativă, care separă sufrageria de bucătărie, în garsonieră, separând camera de zi de dormitor, în dormitor, separând spațiul de dressing precum şi în camera copiilor, ca un despărțitor a spațiului comun.

Paravanele se pot folosi deasemenea cu succes nu numai în locuinţe, ci şi în buticuri, și saloane de frumuseţe, saloane de foto/înregistrări, etc., drept decor original și vestiar în același timp.

 

2 comentarii

  1. […] Folosind niște elemente simple și de efect putem da viață în mod ingenios unei încăperi oricât de monotone ar fi. Delimitările pot fi funcţionale dar şi decorative Cum şi ce delimităm Ce spaţii se separă? Dacă nu avem o încăpere în plus pentru birou, spaţiul… Cititi mai multe aici: Delimitarea spaţiilor în interior […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here