Dudul franţuzesc sau tufa cu fructe frumoase

1

Dudul franţuzesc (Callicarpa americana) este o plantă originară din centrul și sud-estul SUA, Bermuda și Cuba. Face parte din familia Lamiaceae, familia mentei. Se ȋntȃlnește la margini de pădure, pe pajiști și pe malurile apelor curgătoare.

Are formă de tufă cu ȋnălţime de 90-180 cm, cu ramuri ce se arcuiesc spre sol. Rata de creștere este de circa 30 cm pe an. Frunzele sunt ovate sau eliptice, cu margini zimtate, de un verde ȋnchis. Toamna, devin aurii. Florile mici, roz, albe sau purpurii, sunt grupate ȋn inflorescenţe. Înflorirea are loc la finalul primăverii, ȋn luna mai.

Ceea ce i-a adus numele de “tufa cu fructe frumoase”, nume cu care mai este cunoscută, sunt ȋnsă fructele sale, bace purpurii, cu diametru de 0,5cm, ce apar ȋn perioada august-septembrie. Acestea apar grupate ȋn jurul cregilor și persistă pe perioada iernii asigurȃnd hrana pentru păsări precum măcăleandru și cinteza albastră și mamifere precum: veveriţe, vulpi, opossum, armadillo și ratoni.

Există și varietăţi cu fructe albe sau roz.

Vezi și: Bulbinella-flori-din-africa-de-sud-si-noua-zeelanda

Dudul franţuzesc -ȋngrijire

Planta nu este pretenţiosă ȋn ceea ce privește tipurile de sol, atȃt timp cȃt drenajul este bun. Are nevoie de expunere directă la soare, dar poate tolera semiumbra. Cu cȃt locul este mai ȋnsorit, cu atȃt va produce mai multe fructe, dar va necesita și mai multă apă.

Dacă sunt necesare toaletări, se recomandă ca acestea să se realizeze la finalul iernii și să se ȋndepărteze numai crengile mai vechi pentru că pe cele noi, vor apărea florile.

Se ȋnmulţește prin seminţe și butași. Dacă se utilizează butașii, trebuie să se ţină cont de faptul că rădăcinile se formează cam ȋn 2-3 luni.

Pentru a se putea dezvolta optim, distanţa dintre tufe trebuie să fie de 2-3 m.

Prin zdrobirea frunzelor, se obţine o substanţă care ţine la distanţă ţȃnţarii, căpușele și furnicile.

Sursa foto: www.richardlyonsnursery.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here