Efectele rezoluției ecranului asupra interactivității aplicațiilor: analiză pentru diferite aplicații de mobil

0

Rezoluția ecranului reprezintă numărul de pixeli afișați pe display-ul unui dispozitiv mobil, pe orizontală și pe verticală. De exemplu, dacă afișajul are o rezoluție de 1920×1080, înseamnă că pe orizontală sunt 1920 de pixeli, iar pe verticală sunt 1080 de pixeli, ceea ce totalizează 2073600 de pixeli. Cu cât este mai mare rezoluția, cu atât mai detaliat va fi redat conținutul afișat; din contra, dacă rezoluția este mai slabă, atunci imaginea va avea o calitate scăzută, iar pixelii vor fi mai vizibili.

 

Acest lucru se întâmplă deoarece rezoluția ecranului afectează atât claritatea și profunzimea textului, cât și a imaginilor și videoclipurilor afișate.  Această caracteristică influențează în diferite moduri experiența utilizatorului, unul dintre cele mai importante fiind reprezentat de interactivitatea aplicațiilor.

 

Tipuri de aplicații și modul în care rezoluția afisajului afectează experiența utilizatorului

Telefoanele mobile vin cu diferite rezoluții ale ecranului și rapoarte de aspect, ceea ce reprezintă elemente foarte importante în special pentru utilizatorii de aplicații pariuri sportive. Aceștia folosesc modul Landscape în aplicație pentru a urmări transmisiunile în direct ale meciurilor din diferite sporturi, precum fotbal, rugby, tenis, handbal sau box.

 

Modelele mai vechi de iPhone (3GS, iPhone 4, iPhone 4S) oferau un raport al aspectului de 3:2, cu rezoluții de 480×320, respectiv 16:10. Modelele Windows Phone 7 și Android au mizat pe un raport de aspect 16:10, cu rezoltie de 800×480, iar generațiile mai noi (Samsung Galaxy S7, iPhone 6/6S, iPhone 7/7S, Nokia C7, HTC One Mini și alte modele Android) pe un raport de aspect 16:9, cu rezoltii de la 640×360, până la 1920×1080, respectiv 2560×1440.

 

Aplicațiile web, de productivitate, de divertisment, de lifestyle, de educație, de cumpărături sau pentru comunicare reprezintă alte categorii de aplicații mobile accesate în magazinele App Store și Google Play. Și în cazul acestora, rezoluția ecranului se dovedește importantă, din considerante precum:

  • Tastarea și modul de operare a comenzilor pe ecran – ecranele mai mari sunt mai ușor de utilizat de către persoanele care au degete mai groase și care au nevoie de un spațiu mai larg pe ecran pentru interacțiune (pentru acestea, afisajele cu un display mai mare ajută la creșterea preciziei în momentul interacțiunii cu ecranul aplicației și ajută la creșterea nivelului de confort).
  • Experiență multimedia îmbunătățită – ecranele cu o rezoluție mai mare influențează calitatea redării videoclipurilor, atunci când navighezi printre fotografii sau când faci scrolling.
  • Spațiu mai mare pe ecran – afișajul de dimensiuni mari ajută la încărcarea paginilor, la mărirea și micșorarea imaginilor și textului sau atunci când navighezi.

 

Unele dintre cele mai folosite aplicații în Google Play și App Store sunt cele de jocuri, editare foto și de accesare a rețelelor de social media. Calitatea rezoluției ecranului se dovedește a fi esențială pentru aceste categorii de aplicații mobile. Este vorba despre afișarea unor volume mari de date, dar și de elemente grafice foarte detaliate; în acest caz, contează foarte multe valoarea PPI (pixeli per inch), adică densitatea pixelilor.

 

Cu cât este mai ridicată valoarea PPI, cu atât claritatea și profunzimea rezoluției vor fi mai bune. De exemplu, o rezoluție de 1280×720 are o densitate PPI de 300, rezoluția de 1920×1280 vine cu o valoare PPI de 440, în timp ce rezoluția de 2560×1440 oferă o valoare PPI de 538. Prin urmare, atunci când operezi cu aplicații care implică un nivel avansat de profunzime a detaliilor (editare foto, jocuri, etc) contează foarte mult ca valoarea PPI să fie peste 300.

 

Cât de important este display-ul unui telefon mobil pentru interacțiunea cu aplicațiile de tranzacționare?

 

În ultimii ani, aplicațiile de tranzacționare, cele destinate operațiunilor la Bursă și alte aplicații similare se află în topul descărcărilor din magazinele virtuale dedicate. Pe lângă volumul mare de date afișate, de grafice, statistici și informații text, aceste aplicații se bazează pe fluxuri video în timp real. Dat fiind faptul că toate aceste date și elemente grafice sunt afișate concomitent, nivelul de interacțiune cu utilizatorul se dovedește esențial.

Pentru astfel de aplicații este de preferat un ecran cât mai compact, cu un afișaj mai mic, dar cu o rezoluție cât mai bună. În acest fel nu se sacrifică lizibilitatea, nu va fi necesară mărirea frecventă a ecranului pentru a se vizualiza conținutul ori pentru a interacționa cu elementele interfeței. De asemenea, ecranele mai mici sunt mai ușor de folosit cu o singură mână, în timp ce afisajele mari necesită utilizarea ambelor mâini.

Așadar, rezoluția ecranului contează atunci când folosești mai multe categorii de aplicații pe telefonul mobil. Cu cât mai diversificate sunt acestea, cu atât mai este mai important ca ecranul să le poate suportă pe toate și să ofere un nivel de interactvitate cât mai bun utilizatorului.

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here