Paleta cromatică poate fi cel mai puternic factor în designul interior. Află cum poți să te folosești de roata culorilor, cum calculezi proporțiile unei combinații de culori și cum să le pui cel mai bine în valoare.
Indiferent că ești un designer experimentat sau pur și simplu dorești să dai startul unui proces de amenajare a locuinței, trebuie să cunoști impactul incredibil al culorilor în designul interior. Culorile trezesc emoție și au o influență copleșitoare asupra percepției umane, influență pe care o poți aduce în propria casă.
Vezi și Ghid pentru alegerea culorilor potrivte în casa ta
Roata culorilor
Roata culorilor este un instrument fundamental utilizat pentru crearea celor mai bune combinații de culori. Și asta pentru că teoria culorilor este folosită pentru a determina ce culori merg bine împreună. Astfel, roata culorilor este un model ilustrativ de nuanțe de culori dispuse într-un cerc, culorile fiind grupate în trei categorii:
Culorile primare: roșu, galben și albastru;
Culorile secundare: portocaliu, verde și violet;
Culorile terțiare, acestea fiind obține pentru combinarea unei culori primare cu o culoare secundară.
Pe lângă aceste categorii principale de culori, există pe roata culorilor și culori complementare, ale căror poziții sunt diametral opuse în modelul ilustrativ și care sunt folosite în cantități mici, cu rol de culori de accent. Dintre perechile de culori complementare menționăm:
Roșu și verde;
Galben și violet;
Albastru și portocaliu.
În complexitatea roții culorilor vom regăsi și alte categorii de culori, menite să aducă un plus de inspirație privind alegerea paletei cromatice pentru interiorul unei locuințe.
Culori triadice – culorile care formează un triunghi pe roata culorilor, așa cum sunt galben, albastru și roșu sau portocaliu, verde și violet. Acestea vor putea fi folosite drept culori de accent, însă într-un echilibru perfect, pentru a nu obține efectul de supraîncărcare a unei încăperi.
Culorile analog sau alăturate – sunt culorile așezate una lângă cealaltă în roata culorilor, formând un grup, ca de exemplu albastru, albastru-verzui și verde.
Culori monocromatice – este folosită o singură culoare în nuanțe închise sau deschise.
Culori calde și culori reci – folosite pentru a reda starea de spirit din interiorul unei încăperi. Culorile calde sunt roșu, galben, portocaliu, în timp ce culorile reci pot fi verde, violet și albastru.
Nonculorile – acestea nu se găsesc pe roata culorilor, însă joacă un rol important în designul interior. Este vorba despre alb și negru.
Proporțiile unei combinații de culori
Designul interior are la bază o creativitate debordantă și un simț estetic ieșit din comun, însă este întotdeauna loc și pentru rigurozitatea unor formule care te pot ajuta în amenajarea locuinței.
Una dintre aceste formule, ce poartă denumirea de 60/30/10, este cea care arată în ce proporții poți combina culorile în interiorul locuinței, în așa fel încât să obții cele mai bune combinații de culori.
Regula 60/30/10
60 este culoarea dominantă dintr-o combinație de culori, care ar trebui să se regăsească în proporție de 60% în interiorul unei camere.
30 reprezintă culoarea de accent, care trebuie să fie prezentă în proporție de 30% în suprafața camerei.
10 este culoarea de accent secundară, ce ar trebui să reprezinte 10% din suprafața unei încăperi.
Atunci când vrei să faci cele mai bune combinații de culori în amenajarea locuinței, regula 60/30/10 este o idee excelentă pentru a obține o schemă cromatică plăcută din punct de vedere vizual. Potrivit acestei reguli, este indicat să utilizezi doar trei culori în amenajarea oricărei încăperi, deși poți încorpora cu succes multe tonuri diferite ale acestor culori. Această regulă de trei culori îți va permite să alegi o paletă de culori echilibrată pentru designul interior, cu care este greu să dai greș.
Sursa: