Grădină spectaculoasă pe tot parcursul anului

3
Grădină spectaculoasă pe tot parcursul anului

Planificarea inteligentă a plantelor pe tot parcursul anului ne poate aduce cele mai frumoase peisaje în grădină. Nu numai în timpul verii putem avea o grădină frumoasă, ea poate fi decorată cu plante diverse care înfloresc sau sunt aspectuoase prin natura lor în fiecare perioadă din an. Putem alege diverse soiuri de arbuști, ierburi ornamentale, arbori ornamentali, plante cățărătoare, tufe sau conifere care să coloreze grădina tot timpul anului.

Arbuști
Un arbust exrem de plăcut este nucul vrăjitoarelor numit științific Hamamelis virginiana; provine din estul Americii de Nord dar în prezent este frecvent cultivat în Europa și în zonele cu climă temperată din întreaga lume. Acest arbust cu frunze căzătoare cu creștere lentă poate ajunge până la 5 m înălțime. În timpul iernii planta produce flori parfumate, cu un aspect plăcut și nuanțe de galben, portocaliu sau chiar roșu.

Grădină spectaculoasă pe tot parcursul anului

Tot cu flori parfumate este și Arborele drumeț sau Viburnum bodnantense, un arbust cu frunze căzătoare numit așa după Bodnant Gardens, cel care a creat această plantă în 1933. Face niște flori delicate asemănătoare florilor de cireș cu muguri de culoare roz și foarte parfumate. Sunt plante ușor de cultivat care necesită un sol umed bine drenat. Cel mai bine înflorește dacă este plantată la soare. Se poate crea un gard viu din această plantă.

Grădină spectaculoasă pe tot parcursul anului

Iarna veșnic verde este și Viburnum Tinus, un arbust compact și elegant. Are frunze lucioase de culoare verde închis și flori albe mici parfumate, urmate de fructe de culoare albastru închis. Preferă să fie poziționată în plin soare însă tolerează bine vântul, seceta și înghețul. Este o plantă care poate fi modelată sub diverse forme.

Grădină spectaculoasă pe tot parcursul anului

Există multe specii de Mahonia lomariifolia, în Asia de est și America de vest. Frunzele acestei plante sunt veșnic verzi, și are flori dense și alungite de culoare galben, parfumate.

Grădină spectaculoasă pe tot parcursul anului

 

Ierburi ornamentale
Pampas sau Cortaderia selloana este originară din America de Sud. Crește până la trei metri înălțime și este destul de stufoasă, astfel încât atunci când o plantați este important să luați în considerare dacă există suficient spațiu în grădină. Pampas-iarba poate reprezenta o completare foarte atractivă pentru grădină. Unele au flori de culoare alb-roz iar altele alb-argintiu și frunze pestrițe. Este o plantă rezistentă care preferă soarele intens. Rezistă la secetă și nu are nevoie de o întreținere intensă.

Grădină spectaculoasă pe tot parcursul anului

Alopecuroides Pennisetum sau trestie de China, una dintre cele mai aspectuoase ierburi ornamentale face parte parte din categoria plantelor perene care se găsesc în regiunile temperate sub-tropicale ale coastei de est a Australiei. Ea produce frunze grațioase de culoare verde închis care cresc până la 60-100 cm. Această iarbă își schimbă aspectul și culoarea pe tot parcursul sezonului de creștere ajungând la galben toamna după înflorire.

Grădină spectaculoasă pe tot parcursul anului

Iarba albastră de aur sau Molinia este o plantă densă care crește grupată în smocuri, în poziție verticală și îngustă. Înălțimea este de 30-60 cm. Are frunzișul foarte interesant, este foarte finuț și verde. Frunzele capătă un galben frumos auriu toamna. Florile au tonuri de violet inițial și sunt mai ușoare, de culoare închisă în sezon, iarna devenind de culoare aurie.

Grădină spectaculoasă pe tot parcursul anului

Comus alba sau Sibirica este un arbust de talie mijlocie care crește inițial drept în poziție verticală, apoi larg și stufos, până la 3 m înălțime și la fel de lat. Vara este verde intens, toamna se schimbă în roșu sau portocaliu, culoarea persistă și pe timpul iernii. Este impresionat în special prin scoarța ramurilor foarte atractive, care capătă o intensitate mai mare mai ales în lunile de iarnă. Reprezintă un element decorativ unic în grădină, recomandat pentru plantațiile unice sau de grup. Sibirica este indicată pentru a crea garduri vii. Planta este rezistentă la îngheț, aspectul cel mai decoarativ fiind la soare.

Grădină spectaculoasă pe tot parcursul anului

O grădină poate fi decorată iarna și cu arbori ornamentali, tufe, plante cățărătoare sau conifere. Într-o grădină trebuie să existe cel puțin un arbore, în acest fel vă veți bucura de frumusețea acestuia indiferent de anotimp, datorită aspectului deosebit și colorat al frunzelor, al diverselor coroane de diferite forme. Și plantele cățărătoare au un rol aparte, ele pot masca un gard sau zid mai puțin aspectuos iar tufele pot umple un spațiu liber, vor înfrumuseța în mod cert prin culori și forme diverse. Veți afla detalii despre aceste plante într-o ediție viitoare.

Grădină spectaculoasă pe tot parcursul anului

 

Sursa foto:  sicloot.com, flickr.com, pinterest.com

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here