Cum realizăm un interior în stil tradițional reinterpretat

0

Câteva accente caracteristice stilului tradiţional românesc într-un interior contribuie la crearea unei atmosfere confortabile şi spirituale

În stilul tradițional românesc se regăseşte  un mix de caracteristici ale stilurilor brâncovenesc, contemporan şi, nu în ultimul rând,  rustic și retro. Acest stil nu poate fi încadrat la minimalism, dar nici nu putem spune că este foarte încărcat. Obiectele și finisajele sunt intense și expresive. De aceea, atunci când sunt în cantitate mare pot arăta prea aglomerat.

Elementele caracteristice ale stilului tradițional

Pentru placarea pereţilor și a tavanului cu lemn – pardoseli din lemn brut, parchet cu finisaje mate- este de preferat să folosiţi culori de lemn deschis.

Amplasarea unui șemineu sau a unor sobe tradiţionale româneşti într-o casă sau apartament este destul de complicată, deoarece un şemineu este masiv şi va ocupa mult spaţiu. Soluţia ar fi să construim un şemineu stilizat, mai mult pentru decor. Acesta să fie placat cu faianţă sau plăci ceramice cu motive tradiţionale pictate manual. Acest element va transforma încăperea într-una unică şi originală.

Este recomandat un minimum de obiecte plastice sau metalice lucioase. Chiar dacă stilul modern nu poate exclude elemente metalice, pentru a crea stilul tradiţional reinterpretat este bine să evitati obiectele decorative care sar prea mult în evidenţă.

Gamă cromatică caldă: sunt binevenite toate nuanţele naturale de lemn, ceramică, bejuri sau alb. Elementele de accent pot fi verdele sau roşul.

 

 

 

Mobilierul într-un interior tradiţional modern

Este caracteristic să se utilizeze mobilier masiv din lemn natur prelucrat sau brut. În cazul unei amenajări de conac, se va folosi mobilier cu accente clasice sau cel de răchită, un material foarte la modă.

Pentru tapiţarea mobilierului se pot folosi textile cu imprimeuri şi ornamente tradiţionale, însă trebuie să ţineţi cont că aceste elemente sunt destul de puternice şi este de preferat  să vă limitaţi doar la câteva dintre ele. Un bufet sculptat va arăta foarte autentic într-o încăpere tradiţională modernă. Dacă în sufragerie nu aveţi destul spaţiu pentru el, puteti să-l pozitionaţi cu încredere în bucătărie.

Accesorii, suveniruri și textile în stil tradițional românesc

Obiectele populare vor arăta foarte bine într-un interior tradiţional. Dar este bine să vă limitaţi doar la câteva obiecte, să nu ajungeţi la extrema de a transforma casa într-un muzeu. Un ulcior mare pictat sau câteva suveniruri sculptate din lemn sunt suficiente pentru a decora o bibliotecă sau o comodă.

Textilele utilizate sunt din materiale naturale (bumbac, tricot, in)  regăsite în prosoape, ştergare, paturi, cuverturi sau draperii. Fețele de pernă, lenjeria de pat sau fețele de masă sunt croșetate pe margini și brodate cu motive tradiționale.

Pardoselile sunt de obicei acoperite cu țoluri sau covoare cu flori sau alte elemente abstracte stilizate.

Mușcatele, ficușii sau plantele de aloe se vor pune în ghivece de lut pictate, amplasate pe suporți, rafturi sau pervazele ferestrelor. Chiar şi florile naturale (cele mai reprezentative sunt florile de câmp) vor arăta bine atunci când decoraţi un spaţiu în stil tradiţional.

Şi ca o concluzie: stilul tradiţional românesc va fi mereu un stil inedit şi reprezentativ poporului nostru, iar reinterpretarea acestuia poate lesne conduce ca rezultat către decorurile contemporane, fiind şi o cale importantă de a transmite tradiţia următoarelor generaţii.

 

Natalia Berezovskaia

Designer, tel.: 0720594200

www.creativ-interior.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here