Joe Pye, floarea cu miros de vanilie

0

Joe Pye și regina pajiștii (Eutrochium maculatum) sunt numele sub care este cunoscută o plantă erbacee, perenă, originară din centrul și estul Americii de Nord. Face parte din familia Asteraceae, familia florii soarelui.

Se ȋntȃlnește pe cȃmpuri și zone de coastă, expuse soarelui și cu sol inundat, fiind de ajutor celor care doresc să amenajeze o zonă ȋn care apa băltește pe sol sau să ȋnfrumuseţeze malurile unui canal cu apa.

Joe Pye este ȋnaltă, cu tulpina de 2-2,5 m lungime. Aceasta prezintă stropi roșii de unde și denumirea de maculatum care ȋnseamnă pătat. Frunzele sale sunt lanceolate, verzi, cu margini zimţate și lungime de circa 25 cm.

Înflorește ȋn perioada iulie-septembrie. Florile mici, lila, roz sau alb sidefiu, grupate ȋn inflorescenţe, răspȃndesc un parfum asemănător celui de vanilie. Ele reprezintă un adevarat magnet pentru insectele care se hrănesc cu polen, planta fiind perfectă pentru amenajarea așa numitelor “grădini de fluturi”.

La finalul toamnei, seminţele sale atrag numeroase specii de păsări. Astfel, Eutrochium maculatum are un rol important ȋn ecosistem.

Vezi și: Cel mai lung gard viu din lume

Joe Pye -ȋngrijire

Specia are nevoie de un sol umed și de lumină directă chiar dacă suportă și semiumbra. Se ȋnmulţește ușor prin seminţe, dar trebuie urmărită deoarece se răspȃndește rapid.

Înălţimea sa poate fi controlată prin toaletări, ceea ce nu afectează ȋnflorirea deoarece florile apar pe lăstarii din anul respectiv. Primăvara devreme, poate fi tăiată pȃnă la 10-15 cm.

Toamna, tufa se poate despărţi cu ajutorul unei lopeţi. La plantare, trebuie respectată adȃncimea la care s-a aflat iniţial rădăcina.

În general, este rezistentă la boli, dar poate fi afectată de mucegaiuri. Pentru a preveni acest lucru, se recomandă aerisirea prin lăsarea unui spaţiu suficient ȋn jurul plantei, folosirea compostului, și ȋndepărtarea și distrugerea exemplarelor afectate de dăunători.

Sursa foto: www.ecrater.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here