Usturoiul este un ingredient nelipsit din bucătărie, apreciat pentru aroma sa intensă și beneficiile pentru sănătate. De cele mai multe ori, îl folosim în clasicul mujdei, dar posibilitățile sale culinare merg mult mai departe. Fie că vrei să îți îmbogățești preparatele sau să descoperi rețete noi, usturoiul poate fi vedeta unor combinații inedite. În acest articol, îți prezentăm patru moduri surprinzătoare de a-l folosi, care îți vor transforma complet modul în care privești acest ingredient simplu, dar versatil!
Se poate folosi crud așa cum e sau trecut prin lapte, întreg, tăiat, mărunțit, pisat, dat pe răzătoarea fină. Se poate folosi însă și extrăgându-i aroma la cald, aromă vehiculată de un lichid, de regulă ulei sau apă. Există foarte multe modalități de a folosi usturoiul la gătit, dincolo de metodele cele mai practicate și mai familiare.
Cremă de/cu usturoi
Știm cu toții ce e mujdeiul de usturoi, un cuvânt cu etimologie incertă, probabil pe filiera limbii latine sau a limbilor neoromane. Ce e sigur e că variantele acestui sos tradițional rece sunt numeroase: cu oțet sau lămâie, cu iaurt sau smântână, mai lichid sau mai cremos, mai grosier sau mai fin, uneori și cu adaos de roșii în el, și mai interesante dacă sunt înainte coapte.
Însă mai există și altfel de creme de usturoi pe la alte popoare, de regulă din usturoi prelucrat termic. Italienii, de exemplu, fac o cremă de usturoi după ce fierb bulbii câteva minute în lapte, emulsionându-l apoi cu smântână. Sau, coc întâi usturoiul în cuptor, în coajă, crestându-i cotorul. Apoi, prin presiune, bulbii alunecă foarte ușor în exterior. Bulbii copți se emulsionează de regulă cu ulei și suc de lămâie. Cremele astfel obținute se servesc ca și complement la un fel principal, alături de carne sau pește sau chiar legume. Sau, uneori, se folosesc pe bruschette.
Aromatizarea uleiului
Bulbii de usturoi fără coajă sau chiar căpățână întreagă, curățată de cea mai mare parte din coajă se taie pe jumătate, fără a fi curățați de coajă complet, se adaugă în ulei, care se încălzește la maximum 70°C pentru câteva minute. Ulterior, uleiul astfel aromatizat se folosește pentru sosuri, soteuri sau orice altceva, va conferi preparatului final aromă în plus. Este cazul celebrelor spaghetti aglio, olio, peperoncino.
Alternativ, se poate aromatiza și usturoiul crud folosit la salate, astfel: se taie felii subțiri unul sau mai mulți bulbi de usturoi și se adaugă în uleiul din sticlă. În câteva zile, reușește să transfere aroma sa în uleiul crud, fără a fi nevoie să îl încălzim. Ulterior, uleiul poate fi folosit la salate, bruschette, dressinguri, de preferabil fără a fi prelucrat termic.
Vezi și Cum poți păstra usturoiul proaspăt mai mult timp și de ce este bun pentru sănătate
Usturoi în sosurile italiene
Când italienii prepară un sos în care vor ca aroma de usturoi să fie doar sugerată, nu dominantă, folosesc usturoiul zdrobit ușor, în coajă. Îl adaugă de regulă așa în diferitele sosuri, de roșii în principal, și îl elimină la final. In camicia, cum e foarte ușor de intuit, sugerează că bulbul rămâne învelit în haina lui protectoare.
Usturoi fără embrion
Eliminarea embrionului are ca principală explicație faptul că aceasta este partea care concentrează cel mai mult aroma și proprietățile. Însă, în unele cazuri, de la om la om, poate fi mai greu de digerat. Eliminarea lui rezolvă o mare parte din probleme și evită, totodată, mirosul foarte puternic, când situația socială o impune.
Este de regulă modalitatea folosită pentru a adăuga usturoi crud în preparate precum sos tzatziki, hummus sau fasole bătută, pesto de busuioc sau bagna caoda italiene, sos aioli spaniol. Sau, de ce nu, poate fi adoptată și pentru mujdeiul românesc.
Se taie pur și simplu bulbul de usturoi pe lungime, partea verde din interior fiind embrionul. În continuare, ceea ce rămâne din bulb se poate folosi la libera inspirație, în funcție de ce vrem să preparăm și ce vrem să facem cu el.
Sursa: g4food