Materiale ceramice, surpriza caselor prezentate la Bienala Naţională de Arhitectură 21

Faţadele şi interioarele placate cu cărămidă aparentă

2

Multe proiecte, majoritatea foarte interesante prezentând soluţii de case contemporane, au fost prezentate în cadrul secţiunii “Locuinţe individuale” la Bienala Naţională de Arhitectură BNA 2021.

Rezultatele concursului de proiecte a fost publicate de curând. Remarcăm faptul că circa jumătate dintre aceste proiecte, aproape 50, au folosit ca soluţii constructive şi finisaje materialele ceramice.

După succesul înregistrat în ediția concursului Brick Award 20, care premiază cele mai inovative proiecte de construcţie care au la bază cărămida, anul acesta România a înscris în competiție 21 proiecte spectaculoase, număr record pentru țara noastră de la lansarea concursului internațional Brick Award în anul 2004.

Vezi și Casă plutitoare fabricată cu o imprimantă 3D

Toate aceste lucruri dovedesc interesul şi apetitul arhitecţilor români pentru aceste materiale, unele dintre cele mai vechi folosite în construcţii şi care sunt recomandat de o serie întreagă de avantaje: sunt materiale naturale, au o durată de folosire foarte îndelungată, sunt ecologice (cărămizile şi ţiglele ceramice vechi se pot refolosi), aşigură la interior un climat plăcut şi sănătos.

În plus, zidurile din cărămidă plină, faţadele şi interioarele placate cu cărămidă aparentă, acoperişurile cu ţiglă ceramică oferă construcţiilor prin textura şi culorile acestui material natural o estetică specială în concordanţă cu arhitectura contemporană.

Combinaţiile cu alte materiale – lemn, piatră, beton – conferă efecte speciale, adăugând valoare arhitecturii.

Vezi și Inovația Sharp 1-Touch Pro – spălarea cu o singură atingere, lansată la IFA 2019 Berlin

Dispunerea în unghi a cărămizilor, spaţiile goale lăsate în ţesatura cărămizii, zonele unde cărămida este în relief și zonele de trafor, cărămida aparentă cu accente de lemn natural netratat, aceste soluţii sunt folosite de arhitecţi pentru a imprima caselor un stil şi o personalitate distinctă.

Este de remarcat faptul că însuşi proiectul câştigător la secţiunea “Locuinţe individuale” de la Bienala Naţională de Arhitectură 21, “Casa Studio 1408”, realizate de biroul de arhitectură STUDIO 1408 ,a folosit un zid de cărămidă longitudinal care este elementul compozițional principal al casei precum şi elemente de detaliu, retrase din planul fațadei principale, exprimate prin dispunerea la unghi a cărămizilor.

Între alte proiecte evidenţiate la ediţia actuală a Bienalei de Arhitectură şi care au folosit materiale ceramice se numără: Casa S, Casa BXL, Casa 9, Casa Ceahlăul, Casa M, Casa H, Casa O, Locuinţă Unifamilială etc.

AUTOR: ION DIAMANDI, LIFEANDSTYLE.RO

Casa BXL, locuinţă, individuală
Casa BXL, locuinţă individuală
locuinţă individuală
Locuință individuală
Locuință individuală

2 comentarii

  1. […] Multe proiecte, majoritatea foarte interesante prezentând soluţii de case contemporane, au fost prezentate în cadrul secţiunii “Locuinţe individuale” la Bienala Naţională de Arhitectură BNA 2021. Rezultatele concursului de proiecte a fost publicate de curând. Remarcăm faptul că circa jumătate dintre aceste proiecte, aproape 50, au… Cititi mai multe aici: Materiale ceramice, surpriza caselor prezentate la Bienala Naţională de Arhitectură 21 […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here