Năvalnicul, planta ornamentală care închide rănile

5

Da, o ferigă cultivată adesea ca plantă ornamentală, cu mai multe soiuri selectate, cu ramuri de forme diferite, inclusiv cu frunze cutate pe margini, frunze forfecate și forme crestate este folosită și în scop terapeutic și nu numai. Această plantă a câștigat Premiul Garden Merit al Royal Horticultural Society. În trecut era cunoscută nu numai ca o planta de leac, ci și ca una magică, folosită pentru vrăjile de dragoste. 

Năvalnicul, planta ornamentală care închide rănile

Năvalnicul, cum i se spune în popor, are o legendă ajunsă până la noi datorită culegătorilor pasionați de folclor. Credinţa populară păstrează legenda despre Năvalnic în care se spune că a fost demult ”un tânăr chipeş de la care nu-ţi puteai lua ochii şi care fura inimile fetelor şi nevestelor tinere”. Văzând ce face flăcăul, o bătrână l-a blagoslovit spunându-i: „Navalnic ești, năvalnic să fii! Între buruieni de dragoste ești, și buruiană de dragoste să rămâi!” Ca plantă medicinală această ferigă a fost folosită din 1800. În medicina populară se utilizează ca tonic pentru splină, pentru problemele de blocaj a vezicii biliare sau pietre la fiere și pentru alte utilizări. Calitățile astringente și diuretice, cunoscute de mult timp în medicina populară, au fost confirmate mai târziu de cercetările știintifice moderne. Extern, năvalnicul este un remediu bun pentru plăgile care nu se închid cu uşurinţă.

Citește și Plante decorative care aduc noroc în casă

În scop terapeutic se folosesc frunzele recoltate cu tot cu petiol, pentru că conțin enzime și vitamine. Se recomandă în tratamentul cu această plantă să se folosească frunze proaspete, rupte mărunt, o lingură de plantă la o cană de apă. Atenție însă, deoarece s-a constatat că planta conține tiaminaze, care distrug vitamina B1 din organism. Feriga aceasta se culege la mijlocul lunii august dar poate fi găsită verde și iarna, sub zăpadă.

Năvalnicul, planta ornamentală care închide rănile

Scolopendrium Vulgare cu denumirea științifică provine din emisfera nordică. Este o specie de ferigă cu frunze mari, lucitoare, în formă de lance și zimțate, dispuse în rozete. Datorită frunzelor în formă de limbă se mai numește și „limba cerbului”. Această ferigă crește la umbră, în pădurile de fag, în zonele colinare înalte și la munte, la câmpie fiind întâlnită mult mai rar. Preferă un sol neutru, cu substrat bogat în calcar, inclusiv pe sol umed.   Sursa foto: da.wikipedia.org

5 comentarii

  1. Ziua buna ,am frunze de limba cerbului ,planta in sine este miraculoasa ,dar trebuie consumata doar verde ,pierde pana la 2/3 din proprietati prin uscare ,vestea buna este ca am frunze verzi si planta pentru ghiveci,contactati-ma la tel:0723004703Baile Herculane ,pot sa trimit colet la cine doreste

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here