10 arbuști decorativi care înfloresc primăvara

4

Primăvara natura se trezeste la viață. Arbuștii decorativi de primăvară oferă o imagine plăcută grădinilor prin culoarea și parfumul produs de florile lor. Astfel de pomi atrag multe păsări şi insecte benefice. Unele specii rămân verzi tot timpul anului, putând fi admiraţi chiar şi iarna.

Oricine beneficiază de un spațiu liber în curte ar trebui să se bucure de acest privilegiu pe care îl oferă natura. Arbuștii de grădină au un rol estetic puternic și decorativ, oferind personalitate și stil fiecărei case. În afară de acest aspect vă puteți bucura și de umbra copăceilor, de fluturi, aromele plăcute ale florilor.

Dacă vă doriți un astfel de arbust care înflorește primăvara vă propun un top al celor mai frumoşi şi mai apreciaţi arbori decorativi:

Cătina Roșie sau Tamarix Tetrandra este un arbust înalt care ajunge la circa 3 m cu frunze verzi, flori roz deschis sau mov ce înflorește în luna mai. Este foarte puțin pretențios față de sol. Se adaptează bine pe terenurile nisipoase de la malul mării și se utilizează pentru mascarea gardurilor sau izolat pe peluze.

10 abuști decorativi care înfloresc primăvara

Prunul Japonez numit și Prunus Triloba ajunge până la 2 m, are ramuri subțiri, lungi, acoperite primăvara înainte de înfrunzire de flori roz bătute. Plantele care au depășit vârsta de 2 ani au nevoie în fiecare primăvară de o toaletare a lemnului bătrân pentru reîntinerirea tufei și o înflorire mai abundentă.

10 abuști decorativi care înfloresc primăvara

Pleniflora sau Kerria Japonica este un arbust cu flori galbene care durează aproximativ 30 de zile, înflorește în luna aprilie-mai cu o înflorire de revenire toamna. Tunderea plantei se face primăvara. Este folosită în special ca gard viu. Teișor este un arbust decorativ  rezistent pe orice sol și la frig. Își are originea în China și Japonia.

10 abuști decorativi care înfloresc primăvara

Floarea Miresei sau Spireea Vanhouttei este o specie hibridă de până la 2 m, ornamentală prin multitudinea de flori albe care înfloresc în mai-iunie. Rezistă la ger și nu este pretențioasă la sol. Cel mai des se folosește ca gard viu sau în grupuri izolate.

10 abuști decorativi care înfloresc primăvara

Mimosa, denumită științific Acacia Dealbata își are originea în America de Sud. Are aspect de arbust și este deosebită deoarece are capacitatea senzorială de a reacționa la atingere, grad de iluminare și la căldură intensă, de aici provenind și zicala “sensibil ca o mimosă”.

10 abuști decorativi care înfloresc primăvara

Citește și O plantă care “se joacă” cu tine dacă o atingi

Liliacul denumit științific Syringa Vulgaris este un arbust originar din Peninsula Balcanică unde creşte spontan în zone de deal. Ajunge la înălţimi de 5-6 m. Datorită florilor sale parfumate a fost naturalizat în multe ţări europene şi în  America de Nord. Se plantează primăvara devreme sau toamna. În primele săptamȃni după plantare trebuie udat abundent, dar cu grijă ca apa să nu băltească.

10 abuști decorativi care înfloresc primăvara

Magnolia este dorită și apreciată în toate grădinile pentru noblețea și eleganța sa. Datorită bogăției florale deosebite, Magnolia este considerată una dintre cele mai importante specii. Poate fi cultivată şi crescută în numeroase părţi ale globului. Se adaptează diferitelor condiţii ale mediului, dezvoltându-se de la un arbust mic până la un copac mare. Dimensiunea florilor diferă, la fel ca şi mirosul, sau culorile – de la un alb pur, la purpuriu.

10 abuști decorativi care înfloresc primăvara

Cercis Canadensis este un arbore foios originar din America de Nord. Copăcelul este cunoscut și sub denumirea de Arborele de Iudeea. Are niște flori superbe care cresc grupate cu petale rozalii. Cercis Canadensis înfloreşte primăvara în aprilie-mai. Este o specie rustică şi rezistă bine la ger, creşte până la 10 metri înălţime. Decorează grădinile atât prin aspectul frunzelor cât şi prin flori.

10 abuști decorativi care înfloresc primăvara

Scumpie Cotinus Coggygria cunoscut și sub denumirea Comuna de Scumpieare o inflorescență de culoare roz sau alb-gălbuie și are aspect de puf. Perioada de înflorire are loc în mai-iunie. Scumpia poate ajunge până la 3 m, fiind astfel considerat un arbust de talie mare.  Reprezintă un element decorativ inedit pentru spatiile verzi, în grădini private sau publice.

10 abuști decorativi care înfloresc primăvara

Forsythia Suspensa este un arbust exotic cu flori mari galbene. Înflorește foarte devreme primăvara. Se folosește pentru garduri vii sau sub formă de tufă. Copacul de aur cum i se mai spune, este un arbust rezistent cu creștere rapidă, extrem de decorativ și prolific.

10 abuști decorativi care înfloresc primăvara

 

 Sursa foto: pixabay.com, species.wikimedia.org, pinterest.com

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here