Nouă motive pentru care să alegi un acoperiş verde

0

Nu vrei să ai probleme cu acoperişul? Atunci poţi lua în calcul varianta montării unui acoperiş verde. Folosit chiar şi acum sute de ani, acoperişul verde este foarte căutat în zilele noastre de cei care îşi doresc o casă sustenabilă. CasoTeca îţi spune nouă motive pentru care să alegi un acoperiş verde.

Cu siguranţă ai văzut multe fotografii pe internet cu case ale căror acoperiş este verde, şi nu vorbim aici doar de casele hobbiţilor din filmul Stăpânul Inelelor. Poţi avea şi tu un acoperiş verde, care se poate transforma, de ce nu, într-o oază de relaxare. Iată ce trebuie să ştii despre acoperişul verde.

Ce este acoperişul verde?

Aşa cum îî spune numele, acoperişul verde este format parţial sau complet cu vegetaţie, plantată peste o membrană impermeabilă. Acesta poate include, de asemenea, şi straturi suplimentare, cum ar fi o barieră de rădăcini și sisteme de drenaj și de irigare. Plantele în ghivece sau alte recipiente amplasate pe acoperiş nu sunt considerate a fi acoperişuri verzi.

CITEŞTE ŞI Casă ecologică cu acoperiş verde, construită în şase săptămâni 

Acoperișurile verzi sunt amplasate pe clădiri din diverse motive. Unul dintre acestea se referă şi la asigurarea unui peisaj mai plăcut din punct de vedere estetic. Acoperişul verde utilizează funcțiile naturale ale plantelor pentru filtrarea apei și tratarea aerului. Există două tipuri de acoperiș verde: acoperișuri intensive, care sunt mai groase, cu o adâncime minimă de 12,8 centimetri și care pot susține o varietate mai mare de plante. Acestea sunt mai grele și au nevoie de mai multă întreținere. Al doilea tip este cel al acoperișurilor extinse, cu o adâncime cuprinsă între 2 și 12,7 centimetri. Ele sunt mai ușoare decât acoperișurile verzi intensive și necesită o întreținere minimă.

Nouă motive pentru care să alegi un acoperiş verde
Nouă motive pentru care să alegi un acoperiş verde

Nouă motive pentru care să alegi un acoperiş verde

  1. Absoarbe apa de ploaie. Un acoperiş verde abdoarbe până la 80% din apa de ploaie şi reduce şansele de inundaţie.
  2. Extinde perioada de viaţă a acoperişului. Dublează, iar uneori triplează viaţa materialului din care este făcut acoperişul de dedesubt, care poate crăpa de la lumina solară intensă.
  3. Captează lumina solară. Prin absorbţia razelor solare, un acoperiş verde poate reduce temperatura din casă cu circa 10 grade Celsius, dar şi factura la utilităţi.
  4. Reduce zgomotul de afară. Plantele verzi de pe acoperiş acţionează precum o barieră şi reduc zgomotul exterior cu opt decibeli daţă de un acoperiş tradiţional.
  5. Păstrează temeperatura redusă. Acoperişul verde reduce efectul de căldură urbană, în special acolo unde clădirile captează lumina şi încălzesc zona.
  6. Creşte eficienţa. Acest tip de acoperiş creşte eficienţa panourilor solare şi le ajută să capteze căldura.
  7. Îmbunătăţesc calitatea aerului. Un acoperiş verde va curăţa aerul de poluanţi.
  8. Întreţinerea unui acoperiş verde este uşoară, şi mai în glumă, mai în serios, dacă nu vrei să plăteşti pe cineva să cureţe acoperişul, atunci poţi cumpăra un porcuşor de guineea!
  9. Rezistă la foc. Din moment ce plantele reţin apa, acoperişul va acţiona ca o formă naturală de protecţie la foc.
Nouă motive pentru care să alegi un acoperiş verde
Nouă motive pentru care să alegi un acoperiş verde

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here