Pesimismul și moderația formează concluzia primului și singurului studiu de piață din România care oferă o imagine de ansamblu a pieței de profil, tendințele, provocările și perspectivele experților în industrie din acest an.
Situația macroeconomică volatilă din prezent și instabilitatea globală sunt principalele motive pentru care antreprenorii și managerii din acest sector privesc anul în curs cu garda pusă. Ca în majoritatea piețelor, lipsa personalului calificat e una dintre principalele îngrijorări, însă aici – în mod surprinzător, aceasta concurează pentru locul 1 în topul temerilor cu situația economică și geopolitică.
Astfel, acestea se traduc în piață prin viziunea pesimistă (48%) și moderația cu care este privită evoluția pieței de construcții și instalații pentru anul în curs.
În ciuda acestor obstacole, profesioniștii din industrie nu anticipează schimbări substanțiale, ci mai degrabă ajustări minore ale volumului de lucrări pentru 2025.
Studiul ”Piața de Construcții & Instalații în România, 2025” realizat cu sprijinul MKOR la comanda Uniprest Instal, a fost prezentat public pe 8 aprilie în cadrul celei de-a III-a ediții a conferinței anuale a profesioniștilor în instalații, HVAC și echipamente de încălzire/răcire din România, Install Efficiency, organizată de Uniprest Instal cu sprijinul BCR în calitate de Partener.
Studiul poate fi descărcat și consultat integral aici.
Provocările industriei de construcții și instalații din România în 2025
Conform studiului, printre cele mai mari provocări cu care se confruntă jucătorii din industrie sunt contextul macroeconomic și politic incert (28%), lipsa personalului calificat (24%) și cadrul legislativ volatil (19%). Acest tipar sugerează un mediu de afaceri marcat de incertitudini externe și interne, unde capacitatea de adaptare și reziliența devin competențe esențiale.
În mod surprinzător, creșterea prețurilor materialelor și echipamentelor nu se numără printre top trei îngrijorări.

Evoluția pieței de construcții și instalații. Eficiența energetică și digitalizarea în topul priorităților
În ceea ce privește evoluția pieței construcțiilor, rezultatele studiului arată o creștere moderată, dar cu un accent tot mai mare pe sustenabilitate și tehnologii inovatoare.
Din punctul de vedere al decidenților din construcții și instalații, digitalizarea și eficiența energetică vor domina industria în următorii 3-5 ani: automatizări avansate pentru eficiență energetică (80%), tehnologii noi pentru răcire/încălzire (80%) și sisteme de recuperare și stocare a energiei (79%).
În ceea ce privește digitalizarea, 88% dintre respondenți folosesc soluții digitale pentru monitorizarea și optimizarea instalațiilor în lucrările de construcții realizate.
Dintre aceștia, 66% preferă controlul de la distanță și 60% automatizarea, datorită implementării cu ușurință și versatilității. De asemenea, sistemele de monitorizare a consumului în timp real (52%) și cele BMS (40%) sunt preferate pentru control centralizat și optimizare energetică.
La nivelul industriei, companiile sunt, în general, optimiste, dar precaute – 65% dintre companii se așteaptă la o expansiune în 2025.
”De acum, piața de construcții și instalații din România are un barometru la care se poate raporta în următoarea perioadă. Studiul lansat astăzi este un instrument valoros pentru toți jucătorii din domeniul instalațiilor, construcțiilor și dezvoltării imobiliare, dar și din arii complementare precum proiectare, arhitectură, inginerie și project management. Împreună cu MKOR am reușit să facem puțină lumină într-un domeniu care nu beneficia de un astfel de studiu iar, începând de acum, companiile pot lua decizii mai bune și își pot adapta strategia de business la schimbările din domeniul lor”, declară Enikő Peter, Managing Director Uniprest Instal, organizatorul Install Efficiency.
“Majoritatea celor care activăm în construcții și instalații, piețe separate în viziunea unui economist, dar care nu pot fi luate altfel decât împreună atunci când se face vorbire de una dintre ele, vedem mișcările din piață și înțelegem percepțiile care o domină într-un anumit moment. Cei mai antrenați dintre noi putem extrapola datele pe care le colectăm ad-hoc într-un mic studiu personal empiric, dar acesta nu poate fi validat dacă nu respectă metodele validate științific de colectare și interpretare a datelor. Mă bucur că am avut ocazia să facem noi asta și să contribuim cu o mână de ajutor asupra înțelegerii pieței mai ales de către jucătorii ei. Pentru noi acest studiu de piață a validat, dar a adus și multe date noi și ne-a ajutat foarte mult să înțelegem unde suntem și ce avem de făcut. Sunt convins că așa va fi și pentru ceilalți din piață care acum pot lua decizii mai informate, cu date concrete”, a completat Attila Fazakas, Managing Director Uniprest Instal.