Cinci metode ingenioase de refolosire a recipientelor de plastic

0
Foto: makezine.com

PET-urile (recipientele din plastic) sunt acele obiecte de care te împiedici la tot pasul prin casă, fie că ţi-a fost lene să le arunci, fie că ai mustrări de conştiinţă că eliberezi în natură un deşeu care va mai dăinui 450 de ani într-o groapă de gunoi după ce te-ai folosit de el.

Pentru PET-uri, însă, se pot găsi o mulţime de alte întrebuinţări, evident, în afară de reumplerea lor cu ţuică de la rudele de la ţară. Iată mai jos cinci idei ingenioase prin care PET-urile fi refolosite pentru a te ajuta la treburile zilnice.

1) Sticla de jumătate de litru pe post de aparat de măsură

Dacă încă înveţi să găteşti şi nu te-ai deprins cu măsurarea „ochiometrică” a ingredientelor, o sticlă de jumătate de litru se poate utiliza ca dispozitiv de porţionat spaghetele. Deschizătura unei sticle de jumătate de litru are exact circumferinţa unui mănunchi de spaghete destinat unei singure porţii. Poţi folosi acest sistem în cazul în care vrei să monitorizezi cu stricteţe cât mănânci, sau atunci când vrei să fierbi spaghete pentru mai multe persoane, dar nu poţi estima exact ce cantitate de paste să arunci în oală. În fine, chiar dacă nu eşti atât de neajutorat în bucătărie, un mănunci de spaghete într-o sticlă tot arată drăguţ ca o sticlă goală.

Foto: symplystated.realsimple.com
Foto: symplystated.realsimple.com

2) Buza sticlei pe post de sigiliu

Tot o banală sticlă de jumătate de litru poate fi folosită pe post de sigiliu pentru pungile cu diverse ingrediente care stau desfăcute în bufet. Buza sticlei se taie cu o pânză de bomfaier, rezultând un inel care poate fi tras peste partea deschisă a ambalajului. Ambalajul este tras apoi peste inel, înşurubându-se pe urmă capacul pentru maximă siguranţă. Desigur, nu e o invenţie salvatoare de vieţi, dar te poate scuti de situaţia neplăcută de a ţi se împrăştia ingredientele prin bufet când ţi-e lumea mai dragă.

Foto: buzzfeed.com
Foto: buzzfeed.com

3) Bidonul de lapte pe post de recipient pentru mărunţişuri

Pentru lucrări o idee mai complexe se dovedesc foarte utile bidoanele de lapte. Dacă bidonul are mâner, înseamnă că poate fi agăţat de o bară undeva la îndemână în bucătărie. Nu trebuie decât să îi facem o deschizătură mai mare, pentru ca ingredientele sau ustensilele pe care vrem să le folosim să fie vizibile şi uşor de apucat. Trasează mai întâi un contur care să includă şi buza sticlei, apoi taie grijuliu cu o foarfecă.

Foto: pinterest.com
Foto: pinterest.com

4) Dacă bidonul este dreptunghiular, deschizătura se poate face la baza acestuia, având acum un recipient care poate fi folosit pe biroul de lucru. Pixurile, creioanele, bateriile şi toate mărunţişurile care altfel ar sta vraişte pe birou şi-au găsit acum un loc de unde ştii să le găseşti.

Foto: makezine.com
Foto: makezine.com

5) Bidonul pe post de stropitoare

Orice PET gol poate fi folosit pentru a uda plantele, însă dacă vrei să te distrezi aplicând şi nişte principii fizice, iată cum se construieşte o stropitoare ce se poate manevra cu ajutorul presiunii atmosferice. Se ia un bidon de dimensiuni medii şi se dau mai multe găuri mici pe fundul recipientului. Apoi, o gaură mai mare se aplică în mijlocul capacului. Fundul bidonului se introduce într-un lighean cu apă în timp ce cu degetul mare acoperim gaura din capac. Apa va urca în bidon prin găurelele de la fund. După ce se umple, atâta timp cât ţinem degetul mare pe gaura făcută în capac, apa va rămâne în bidon. Când vrem să udăm plantele, nu trebuie decât să luăm degetul mare de pe gaura din capac, apa fiind apoi împinsă de presiunea atmosferică prin găurelele de pe fund.

funinthemaking.net
Foto: funinthemaking.net
funinthemaking
Foto: funinthemaking.net

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here