Regina noptii, floarea care parfumează nopţile de vară

2

Regina noptii (Nicotiana alata) este una dintre cele mai ȋndrăgite flori de grădină. Parfumul său dulceag se răspandeşte de cum se lasă seara şi până la primele ore ale dimineţii.

Planta face parte din familia Solanacee, familia cartofilor, roşiilor, vinetelor şi ardeilor şi este originară din America de Sud unde se ȋntȃlneşte ȋn sudul Braziliei, nordul Argentinei, Uruguay, Columbia şi Paraguay.

La noi, planta mai este cunoscută şi sub numele de tutun ornamental.

Numele ştiinţific al speciei provine de la Jean Nicot, un ambasador francez ȋn Lisabona, cel care a introdus tutunul ȋn Franţa.

Regina nopţii ȋnfloreşte din iunie până ȋn octombrie, iar florile diverselor varietăţi pot fi albe, galbene, roşii sau roz. Cele mai ȋntâlnite sunt cele cu petale albe. Florile cu formă de trompetă sunt urmate de fructe de tip capsulă ȋn care se găsesc seminţe foarte mici.

Tulpina sa poate ajunge la 150 cm, iar frunzele sunt eliptice, alterne, cu lungime de 10-25 cm.

Citeşte şi: https://casoteca.ro/cele-mai-superbe-si-neobisnuite-flori-pentru-gradina-ta/

Regina nopţii- ȋngrijire

Se cultivă ȋn zone ȋnsorite, pe soluri cu pH ȋntre 6,1-7,8, bogate ȋn substanţe nutritive, umede, dar bine drenate. Ȋn perioadele secetoase trebuie udată ȋn fiecare seară.

Se ȋnmulţeşte prin seminţe care se plantează ȋn răsadniţe cu 6-8 săptămâni ȋnainte de ultimul ȋngheţ. Acestea nu se acoperă cu pământ, având nevoie de lumină pentru germinare.

Regina nopţii poate fi afectată de virusul mozaicului tutunului. Dacă pe frunze se observă pete decolorate dispuse ȋn mozaic, plantele trebuie distruse imediat, iar resturile arse pentru a nu permite răspândirea bolii. De asemenea, se recomadă sa nu fie asezate ȋn apropierea grădinilor cu roşii sau alte solanacee pentru ca si acestea sunt sensibile la acest virus.

Regina nopţii se foloseşte pentru decorarea parcurilor, rocăriilor şi aleilor, dar se poate creşte şi ȋn ghivece.

Toate părţile plantei conţin nicotină. Substanţa este extrasă şi folosită ca insecticid, fiind toxică.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here