Turta dulce nu este doar un desert savuros, ci și o activitate care aduce familia împreună, mai ales în perioada sărbătorilor. Fie că este vorba despre modelarea aluatului, decuparea formelor sau decorarea prăjiturilor cu glazură și bombonele colorate, fiecare pas devine o experiență distractivă pentru cei mici și o ocazie de relaxare pentru părinți. În acest articol, îți prezentăm o rețetă simplă și rapidă, ideală pentru a crea un moment de bucurie alături de cei dragi. Pregătește-te să umpli casa cu miros de scorțișoară și sărbătoare!
Rețetă simplă de turtă dulce
Ingrediente:
- 500 de gr de făină
- 4 ouă
- 500 de gr de zahăr
- 1 linguriță și jumătate de scorțișoară
- 2 lingurițe bicarbonat
- Coaja și sucul de la 1 lămâie (preferabil bio)
- 1 cană de miere
- 1 linguriță cuișoare măcinate
- Coaja de la 1 măr.
Mod de preparare
Se spală bine lămâia, se rade coaja (fără partea albă). Se stinge bicarbonatul cu sucul de lămăie.
Vezi și Rețetă de omletă la cană cu fulgi de ovăz, la microunde
Într-o cratiță mai mare se amestecă mierea și zahărul, și se pun la foc mic, amestecând până la omogenizare. Lăsăm să se răcorească (nu răcim complet) și adăugăm condimentele, coaja de lămâie, apoi făina, peste care punem la sfârșit bicarbonatul stins. Trebuie să iasă un aluat lipicios (de la miere), închis la culoare (de la condimente). Se pune în folie de plastic și la frigider cu el pentru câteva ore.
Se întinde o foaie de jumătate de cm grosime și cu diverse forme (brad, steluță, om de zăpada, Moș Crăciun) sau un pahar și se taie turtele.
Cuptorul se încinge la 180 de grade, se pune o foaie de hârtie de copt peste tava mare de cuptor și se așează figurinele. Se coc 8-10 minute la 180 de gr, căldură sus-jos.
Se lasă la răcit pe un grilaj și apoi se decorează împreună cu copiii. Se lasă peste noapte într-o cratiță mare pe fundul căreia am pus coajă de măr, astfel vor rămâne moi. Aveți grijă să nu atingeți figurinele de parte cu pulpă a cojii.
Pentru glazura de albuș se freacă bine albușul cu puțină sare și câteva picături de lămâie (ca la bezea), apoi se adaugă zahăr pudră, puțin câte puțin până când obținem o bezea lipicioasă care să nu curgă, dar cu care să se poate picta. Dați frâu liber imaginației.
Sursa: g4food