Săgeata lui Cupidon, floarea albastră din poţiunile de iubire

1

Săgeata lui Cupidon este una dintre florile acelea ce apar ȋn povești. Ajuta fetele să ȋși farmece aleșii, fiind parte din amestecurile de plante ale poţiunilor magice.

Săgeata lui Cupidon (Catananche caerulea) este o specie perenă, originară din zona mediteraneana și sudul Europei. Crește sub formă de tufă cu diametrul de 25-30 cm și ȋnălţime de pȃnă la 45-70 cm. Împodobește orice grădină cu florile sale de culoarea lavandei. Acestea se aseamănă cu cele ale margaretei, au ȋntre 3 și 5 cm și atrag numeroase insecte, mai ales fluturi.

Perioada de ȋnflorire se prelungește pe parcursul mai multor luni, din iulie pȃnă ȋn octombrie. Frunzele plantei sunt lungi, ȋnguste și cresc grupate la baza tulpinii.

În antichitate, la romani și la greci, planta era folosita ca ingredient al poţiunilor magice pentru noroc ȋn dragoste, de unde și numele popular al plantei.

Vezi și: Margareta, floarea lunii iunie

Săgeata lui Cupidon-ȋngrijire

Săgeata lui Cupidon face parte din familia Asteraceae, familie din care mai fac parte: mușeţelul, cicoarea, crizantema și păpădia.

Dacă este plantată ȋntr-un mediu favorabil, ȋntr-o zonă expusă soarelui, cu sol umed, dar bine drenat, de tip humus-nisipos, nu are nevoie de ȋngrijire.

Se răspȃndește ȋn mod natural prin seminţe. La plantare, se recomandă lăsarea unui spaţiu de 30 cm ȋntre plante pentru a permite o bună dezvoltare.

Rezistă la secetă dacă aceasta nu se prelungește, dar nu suportă temperaturile prea ridicate din sezonul estival și nici un nivel ridicat de umiditate.

Îndepărtarea florilor trecute, va ȋncuraja ȋnflorirea.

Specia se folosește atȃt ȋn amenajarea bordurilor florale, a rondurilor și a grădinilor de tip rustic, cȃt și ȋn buchete, rezistȃnd multe zile ȋn glastră. Face parte din categoria florilor care pot fi uscate, păstrȃndu-și petalele și culoarea.

Pe piaţă există două varietăţi, una cu flori albe, Alba și una cu flori albastre cu centrul violet, Major.

Sursa foto: www.newyorkplantshq.com, www.anniesannuals.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here