Sculpturi verzi pentru grădini de poveste

6

Originile artei topiare, artă prin care se tund arbori şi arbuşti în diverse forme, nu se cunosc exact, dar există dovezi ce atestă că era practicată din antichitate în Imperiul Roman şi China şi apoi în perioada Asuka, în Japonia.

În Europa, a fost una dintre tainele călugărilor englezi care aveau grijă de celebrele grădini cu forme geometrice din Anglia, în care foloseau plante medicinale şi plante aromatice.

Arta sculpturilor verzi a înflorit în perioada Renaşterii, în Italia, în grădinile familiilor bogate putând fi admirate forme de animale, oameni, temple şi urne. Una dintre cele mai cunoscute era celebra grădină a palatului Rucellai din Florenţa, creată în a doua jumătate a sec. XV.

Ce plante se pot folosiindex

Thuja, buxus, dafin, mirt, tisa, rozmarin şi levanţică sunt câteva dintre plantele ce se pot utiliza în realizarea aranjamentelor din grădini.

Câteva sfaturi utile

·        Alegeţi plantele în funcţie de designul dorit. Dimensiunile şi textura trebuie să fie potrivite cu dimensiunile sculpturii (de ex. sculpturile mici necesită plante cu frunze mici, iar cele mari, voluminoase, plante cu frunze mai mari şi cu tulpina puternică, rezistentă)

·        Dacă utilizaţi mai multe specii, aveţi grijă ca toate să fie compatibile cu condiţiile oferite (ph-ul solului, acces la lumina soarelui, umiditate, etc.)

·        Ţineţi cont de faptul ca va fi nevoie de timp, nu vă aşteptaţi la rezultate imediate.gradini 2

·        În funcţie de specie şi de forma dorită s-ar putea să fie necesar să efectuaţi lucrări de întreţinere lunar sau chiar săptămânal

·        Luaţi în calcul numărul de plante necesare. Astfel, dacă vreţi să creaţi o sferă cu diametrul de 1m puteţi folosi o singură plantă, dar dacă doriţi să creaţi o sculptură ce reprezintă un elefant în mărime naturală veţi avea nevoie de cel puţin patru plante (câte una pentru fiecare picior).

·        Adăugaţi mulci la baza plantei pentru protejarea împotriva secetei

·        Primăvara adăugaţi îngrăşământ natural

·        Verificaţi periodic sănătatea plantelor şi aplicaţi tratamente la timp

·        Folosiţi unelte bine ascuţite şi verificaţi după fiecare etapă pentru a evita tăierea greşită

Sculpturile vii se pot amenaja şi în interior folosind plante comune precum iedera, cimbru şi rozmarin. Realizarea acestora vă va înfrumuseţa balconul sau sera şi vă va ajuta să câştigaţi experientă pentru viitoare proiecte de exterior.

gradini 5

CITEȘTE ȘI Noua tendință în îngrijirea spațiilor verzi: folosirea de motocoase 100% ecologice

Începeţi prin a construi un schelet de sârmă ce poate fi galvanizată sau îmbrăcată în plastic. Acesta se aşează peste planta care prin creştere va umple forma. După ce crengile încep să crească, depaşind sheletul din sârmă, începeţi tunderea o data sau de două ori pe an,  primăvara şi toamna.

Forme de acadea, cai, ciupeci, zâne, flori, iepuri, ceainice pot inunda grădinile creând o lume de poveste.

Una dintre cele mai utilizate plante în arta topiară este Buxus, un arbust care tolerează bine clima din ţara noastră şi care rezistă la poularea din oraşe. Poate ajunge la înălţime de 5-6 m şi la un diametru de 3 m.

Cel mai uşor se înmulţeşte prin butaşi plantaţi în zonă umbrită şi cu sol umed.

Coroana este compactă şi densă, cu frunze mici, ovale, persistente şi se tunde în luna iunie, iar apoi dacă mai este necesar, la sfârşitul verii. Pentru tundere folosiţi foarfeci de grădină şi nu fierăstrău electric pentru gard viu.

După ce planta ajunge la înălţimea dorită, se pot aplica până la patru tunderi pe vară.

Autor – Dana Canari, Biolog

6 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here