La orizont: Târgul Spoga+Gafa (septembrie, Köln) va oferi soluţiile complete pentru amenajarea modernă a grădinii urbane

0
amenajarea-gradinii

Katharina C. Hamma, director general al Koelnmesse

Grădina trebuie să răspundă preferinţelor proprietarilor, dar şi nevoilor familiei care se bucură de ea. Cea pentru divertisment şi relaxare se află în topul preferinţelor celor care au la dispoziţie suprafaţe mai mici de teren în centrele urbane.

Nevoia de a avea un spaţiu de relaxare în aer liber este mai mare atunci când locuieşti în mediul urban şi eşti înconjurat permanent de zgomot şi agitaţie. Dar cum poţi beneficia, chiar în mijlocul oraşului, de un astfel de refugiu?

Nu e atât de simplu să valorificaţi spaţiul pe care îl aveţi, mai ales dacă vă confruntaţi cu probleme de tipul unei suprafaţe restrânse, vecini indiscreţi etc. Ce e de făcut? În primul rând, concentrați-vă toate eforturile înspre a-ţi transforma oaza ta verde într-un refugiu. Cum?

În primul rând terenul trebuie folosit la potenţial maxim, fiecare colţişor fiind amenajat în aşa fel încât să creeze o stare de bine proprietarilor şi invitaţilor lor. Ideea este de a crea un spaţiu intim, confortabil şi plăcut, chiar dacă nu neapărat generos. Densitatea plantelor va fi mică, florile fiind plantate pe lângă alei şi garduri, iar pomii au rolul de a umbri locurile destinate relaxării. De obicei gazonul este un must, iar plantele pitice colorate și gardurile vii vor aranja foarte frumos  o astfel de grădină. La fel de căutate sunt și plantele suculente, folosite ca și decor în cazul scărilor de piatră, de exemplu, sau de-a lungul unei alei.

Alegerea mobilierului trebuie să conducă către un stil cât mai simplu, să nu ocupe spaţiu foarte mult, pentru că tot ce este intim este mai frumos şi mai uşor de întreţinut. De asemenea, trebuie să ne gândim că în timpul iernii nu toate tipurile de mobilier rezistă bine şi, de aceea,  alegerea unui mobilier din ratan combinat cu o masă din fier forjat este o soluţie bună, la fel ca şi materiale textile teflonate, adică tratate special pentru a fi rezistente la apa si pentru a nu se degrada.  O soluţie foarte bună este cea a mobilierului in-out, care se poate folosi pe timpul bun în grădină, iar în sezonul rece muta la interior. Astfel de soluţii precum şi idei noi, cum sunt: mobilierul multifuncţional, hamacul, șezlongurile, aparatele pentru nelipsita zonă de barbeque, sunt anunţate la târgul Spoga-Gafa, cel mai important eveniment mondial dedicat amenajării grădinilor.

Top-Trend: City-Outdoor devine rafinat

amenajarea-gradinii

Pentru sezonul de vară există în prezent o mare varietate de produse, în centru fiind mobilierul de exterior bazat pe soluţii moderne de design care permit o instalare şi combinare variată, permiţând economie de spaţiu la depozitare. Acesta asigură dotări cu un aspect uşor, graţios şi din materiale cu stil care abia se mai deosebesc de variantele de interior. Lumea rafinată a micii grădini, a terasei şi a balconului devine completă prin umbrele de soare compacte, covoare şi lămpi precum şi sisteme de plante şi dotări pentru grădinar pentru grădinăritul urban, prin care pot fi folosite optim micile suprafeţe.

Au trecut timpurile în care foloseam canapeaua de exterior exclusiv pentru şedere. Nu în ultimul rând datorită spaţiului limitat, mobilierul multifuncţional cucereşte acum tot mai mult camera de zi de vară. Printr-o simplă rotire de mână un divan devine o bancă, un pat de zi sau o canapea cu masă. Taburetele pot fi folosite simultan ca masă mică de servire, umbrelele oferă funcţii de lumină şi încălzire, iar ghivecele de plante dispun de spaţiu de depozitare suplimentar. Mobilierul de înaltă calitate, care se evidenţiază prin aspectele de confort, cucereşte scena exteriorului. Selecţia se întinde de la scaunele tip cochilie formate ergonomic pentru o şedere cu protejarea spatelui, paturi cu o treaptă extra înaltă, umbrele de soare care sunt operabile de la un buton de picior până la ghivece de plante ale căror adaosuri facilitează o plantare fără efort. Împreună cu acestea, noile modele de grătare pot şi să afume, să frigă şi să coacă sau să asigure dotări speciale precum iluminare cu LED-uri.

Greenery este culoarea anului iar această tendinţă se manifestă şi în aer liber. În interacţiune cu natura rezultă o imagine de ansamblu armonioasă, coerentă. Paleta se extinde de la variante proaspete puternice până la nuanţe sobre şi închise. Şi, deoarece verdele se împacă cu alte multe culori, aspectul permite să fie împodobit cu abilitate: împreună cu galben devine strălucitor, cu roz gingaş şi cu albastru maritim. În plus, ca şi până acum nu trebuie excluse din grădină tonurile clasice de alb, gri, maro şi negru. 

Katarina Hamma
Katarina Hamma

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here