Stilul care pune un accent puternic pe creativitate

0

În arhitectura dominată de rațiune și controlată de societate, din ziua de azi, proiectele pentru locuințe individuale și amenajările interioare permit prin natura lor mai multă creativitate. Latura estetică are mai multe șanse să se manifeste.

Vă propun câteva case inspirate de stilul Internațional, stil apărut în anii 20’-30’ ai secolului trecut, stil modern, lipsit de ornamente, dar superior celui funcționalist. Câteva din caracteristicile acestui stil sunt pereții vitrați, deschiderea către exterior și natură, structura care permite un spațiu interior flexibil și nu în ultimul rând folosirea culorilor și a materialelor speciale. Aceste case au structură ușoară, se dezvoltă pe orizontală și pot fi adaptate zonei. Vilele se pot afla în natură pe malul oceanului sau la fel de bine pe malul Mării Negre sau al unui lac. Arta este și ea prezentă, atât în interior cât și în exterior, într-un peisaj care să ne ducă cu gândul la vacanțe și relaxare.

În prezent nu mai există o dogmă în privința folosirii unui anumit stil arhitectural, nu se construiește într-un stil unic. Sunt persoane care își doresc case inspirate de vilele neoclasice, alții de vilele neoromânești, ambele stiluri însemnând folosirea ornamentelor, așa cum există foarte multe persoane care vor să se îndepărteze cât se poate de trecut și de stilurile istorice și apelează la arhitect pentru a-și construi și locui într-o casă ultramodernă.

Replicile în stiluri istorice nu se vor ridica niciodată la nivelul vilelor autentice construite în trecut, din mai multe motive. Unul din  motive este faptul că materialele originale sunt înlocuite de altele noi, care nu au aceeași consistentă și dau impresia de kitsch: de exemplu ornamentele se fac din polistiren în loc de piatră sau ciment, nu se mai folosește lemn masiv, nu mai este timp și nici nu mai sunt meșteri sau artiști pentru realizarea detaliilor. De aceea eu susțin restaurarea clădirilor vechi originale mai degrabă decât realizarea unor replici. Apoi normele seismice actuale din România impun o structură deasă de stâlpi și grinzi, fapt care nu mai permite deschideri mari. Acest lucru nu înseamnă că nu se pot realiza spații ample, dar costurile sunt prea mari. 

Pentru clima din România și pentru economisirea energiei, toate clădirile noi sunt obligate să se izoleze termic, așă că și cele cu structură metalică îmbrăcată în panouri de aluminiu, și cele de zid, toate vor fi ambalate în izolații care nu permit variații mari, și de aceea multe clădiri vor avea aspect industrial. Sticla și combinația sticlă-metal permit lucrări futuriste, dar acestea sunt scumpe și rare. Panourile sandwich, placările de fibrociment, finisajele uscate sunt preferate pentru că se iau și se așează în operă, cu manoperă minimă. Furnizorii au soluții standardizate pentru pereți cortină, fațade de sticlă sau alucobond, sisteme de ventilație, pentru scări de evacuare, iar rezultatul este uniformizarea.

Ținând cont de aceste realități, pentru cei care își doresc vile moderniste, contemporane, se pot proiecta locuințe care să corespundă normelor, dar să fie în același timp frumoase, spațioase, luminoase, să nu dea impresia de rigiditate, de uniformizare și repetiție, aceasta fiind caracteristicile care se pot reproșa arhitecturii moderne comerciale. Pentru a le evita, e nevoie de pricepere, de mai mult timp acordat proiectării, bugete care să permită soluții tehnice particulare și materiale și finisaje care să producă efecte arhitecturale.

Paula Craioveanu – arhitect și artist vizual, autoarea volumului de arhitectură comparată „București – Portretul unui oraș”

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here