Unul din patru români se împrumută pentru plata facturii la căldură

0

Unul din patru români se împrumută pentru plata facturii la căldură, arată un studiu realizat de Honeywell. Studiul mai arată că cei mai mulţi proprietari nu iau măsuri pentru a reduce factura la întreţinere.

Proprietarii de locuințe sunt preocupați de costul facturilor la energia termică, însă plătesc mai mult decât este necesar pentru a-și asigura confortul. Peste un sfert (26%) dintre respondenții din Polonia și România și 25% dintre cei din Ungaria au fost nevoiți să împrumute bani de la familie, prieteni, sau instituții bancare pentru a plăti facturile la încălzire. Situația este relativ mai bună în Slovacia (11%) și în Republica Cehă (9%).

43% din români nu iau măsuri pentru a avea facturi mai mici

Deși aproape șase din zece (58%) consumatori casnici din România sunt preocupați de costul facturilor la energie, 43% nu iau măsurile necesare pentru a gestiona mai eficient încălzirea locuinței.
Studiul Honeywell „Obiceiuri privind încălzirea locuinței”, realizat pe un eșantion de peste 800 de proprietari de locuințe din întreaga țară, arată că 40% dintre aceștia sunt nevoiți să prioritizeze economiile în detrimentul menținerii nivelului de confort, prin limitarea gradului și frecvenței cu care își încălzesc locuințele.

Unul din patru români se împrumută pentru plata facturii la căldură
Unul din patru români se împrumută pentru plata facturii la căldură

Bani mai mulţi

Aproape jumătate (46%) dintre respondenți au declarat că energia pe care o utilizează este facturată în baza unui consum estimat. Dintre aceștia, majoritatea (53%) au spus că înregistrează în mod regulat datorii în conturile de energie și sunt nevoiți să realizeze plăți suplimentare după sezonul de încălzire. Acest lucru reprezintă costul adițional pe care consumatorii trebuie să îl achite pentru a menține temperatura potrivită în locuință pe parcursul iernii.

„Acest studiu ne arată că încălzirea locuinței poate fi foarte costisitoare, în special pe timp de iarnă, iar pentru multe gospodării, nevoia de a reduce valoarea facturilor primează în fața confortului familiei”, a declarat Gelu Olteanu, Director Vânzări Environmental & Energy Systems în cadrul Honeywell. „În timp ce mulți proprietari de locuințe depun eforturi pentru a-și spori eficiența energetică, un procent semnificativ de gospodării nu aplică bunele practici pentru a-și gestiona obiceiurile referitoare la încălzire într-un mod mai eficient, pentru a reduce consumul de combustibil. De exemplu, prin utilizarea unui termostat modern, inteligent, oamenii pot menține mai ușor temperatura ideală în locuință și pot reduce facturile – cu până la 40%* în cazul sistemului nostru evohome.”

Unul din patru români se împrumută pentru plata facturii la căldură
Unul din patru români se împrumută pentru plata facturii la căldură

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here