Horațiu Țepeș a transformat criza în oportunitate pentru Bilka Steel

1

Antreprenorul brașovean Horațiu Țepeș deține și conduce compania Bilka Steel, lider pe piața autohtonă de acoperișuri, continuând seria investițiilor demarate la începutul acestui an. Acestea fac parte dintr-un plan investițional cu finalizare în 2016 care se ridică la aproximativ 5 milioane de euro.

Povestea Bilka a început în 2007, cu doar doi angajați, când Horațiu Țepeș a pornit propria afacere în domeniul învelitorilor metalice, după ce a renunțat la postura de angajat al unei firmei slovace. Pentru deschiderea fabricii din Brașov, Țepeș a cheltuit circa 200.000 de euro, iar fabrica avea atunci suprafața de 4.500 de metri pătrați.

Antreprenorul în vârstă de 33 de ani a început ca importator de acoperişuri metalice, apoi a dezvoltat propria fabrică și aşteaptă pentru sfârșitul lui 2014 vânzări de 30 de miloane de euro în cadrul unei afaceri care în prezent are circa 130 de angajați.

În primele 9 luni ale anului 2014 au fost produse și comercializate peste 3 milioane de metri pătrați de învelitori metalice, Bilka finalizând această perioadă cu o cifră de afaceri de peste 100 milioane de lei, în creștere cu 34 de procente comparativ cu aceeași perioadă a lui 2013. În ianuarie 2014, Bilka a achiziționat activele imobiliare Romlag Brașov – teren de 27.000 metri pătrați.

1501867_602008199922724_1232463380_n

Horațiu Țepeș a investit în companie 8 milioane de euro din 2007 până în prezent, iar investițiile de circa 2,5 milioane de euro realizate anul acesta au fost folosite pentru achiziționarea și renovarea platformei Romlag, dar și pentru achiziționarea a trei noi linii de producție: două linii de țiglă metalică care au crescut capacitatea de producție pentru țigla metalică Clasic cu 60% și o linie de accesorii pentru acoperiș. În prezent este în curs investiția într-o nouă linie de accesorii pentru sistemul pluvial, proiect pentru care Țepeș a accesat și fonduri europene.

Între hala pe care Bilka o deține din 2012 și o folosește din 2013 și fosta hală Romlag se află un teren de aproximativ 12.000 de metri pătrați, care nu poate fi utilizat de altcineva și care în prezent se află în posesia autorităților. Cu acest teren concesionat, Bilka își ușurează fluxurile tehnologice, ceea ce înseamnă timp, iar timpul înseamnă bani inclusiv pentru autorități.

Fabrica Bilka din Brașov are în prezent hale de producţie și depozitare care acoperă peste 45.000 de metri pătraţi, iar anul trecut au ieșit pe porțile fabricii peste 3,2 milioane de metri pătraţi de țiglă metalică. Zonele din țară în care țigla metalică este vândută cel mai bine sunt Moldova, Bucovina, dar și capitala.

hale

Unul dintre avantajele țiglei metalice este că spre deosebire de țigla clasică (din beton sau ceramică) are o greutate cu mult mai mică, respectiv 5 kilograme pe metrul pătrat, față de 50 de kilograme pe metrul pătrat în primul caz. Astfel, îmbunătațirile la structura lemnoasă nu ar fi necesare în cazul renovărilor. Pe de altă parte, întreținerea țiglei metalice este simplă, nefiind nevoie decât de curățarea jgheaburilor. În ceea ce privește estetica, Horațiu Țepeș spune că anul acesta a remarcat o creștere a preferințelor clienților pentru culorile mate și închise, de maro-ciocolatiu și negru.

Deși exportul reprezintă acum 5% din afacerile Bilka, acestea fiind orientate cu precădere în spațiul ex-sovietic, Horațiu Țepeș ia în calcul extinderea pe piața europeană. Bilka are parteneri strategici și în Germania, Austria, Italia, Slovacia, cea din urmă fiind piața pe care antreprenorul o urmărește cu interes în vederea deschiderii unei facilități de producție, plan care ar putea fi concretizat în cel mult doi ani.

Piața de acoperișuri s-a ridicat în 2013 la 27 de milioane de metri pătrați, 62% fiind reprezentată de acoperișurile metalice. Pentru 2014 compania Bilka estimează o creștere similară celei din 2013, de 5 procente și o creștere de 2-3 procente a ponderii acoperișurilor metalice în totalul pieței de acoperișuri.

 

 

Autor: Alina Boicu

 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here