10 Plante aromatice la ghiveci pe care le poți cultiva în casă

7

Doar pentru că locuiești la bloc, nu înseamnă că nu poți avea propria grădină. Ierburile aromatice pot fi cultivate la fel de bine în ghivece păstrate în bucătărie sau în interiorul balconului, chiar și pe timp de iarna.

Nu ai nevoie de condiții speciale pentru a putea crește astfel de plante în casă. Ai nevoie doar de: ghivece și lădițe, semințe și pământ bun, pentru plantare; o temperatură constantă și lumina naturală care pătrunde prin fereastra de la bucătărie; apă și îngrăsământ pentru legume și plante aromatice.

Câteva recomandări de care este bine să ții cont

Cu toate că plantele aromatice sunt simplu de cultivat în casă, câteva cerințe tot trebuie îndeplinite:

  • Sunt preferate ghivecele joase și care permit scurgerea surplusului de apa. În locul ghivecelor, poți folosi și jardienere, ladițe sau chiar sertare vechi.
  • Poți cultiva plantele separat (fiecare cu propriul ghiveci) sau în diverse combinații, având însă grijă să nu aglomerezi semințele, în momentul plantării.
  • Pământul ideal este cel pentru flori, iar cel mai bun îngrăsământ este cel organic. Atunci când alegem îngrăsământul, trebuie să ținem cont și de nevoile specifice ale fiecărei plante: cimbrul, de exemplu, nu are nevoie de o cantitate foarte mare de substanțe nutritive.
  • Pentru a obține răsadurile, semințele se plantează în ghivece sau tăvite de plastic, care vor fi ținute la căldură și lumina, timp de câteva săptămâni, până când apar primele fire.
  • După semânat, pentru a evita ca semințele să putrezească, udarea se face cu moderație (o data la 3 zile) și cu apă la temperatura camerei.
  • Odată răsărite plantele, le vom transplanta în alte ghivece, unde le vom păstra pentru consum.

Ce plante aromatice poți cultiva în ghiveci

Pătrunjelul

Pătrunjelul are nevoie de pământ bun, eventual amestecat cu nisip, multă lumină și o temperatură constantă. Poate fi plantat în ghiveci până în luna august. Semințele se plantează la aproximativ 2 cm adâncime și se distribuie uniform, plantele fiind rărite după ce răsar. Pătrunjelul se regenerează destul de repede, asa că frunzele pot fi tăiate des pentru consum.

Leușteanul

Ghiveciul cu leuștean nu trebuie ținut în bătaia soarelui, ci la umbră. Planta iubește apa, însă nu trebuie să exagerăm nici cu udatul. Alege un ghiveci mai mare, pentru ca rădăcina leușteanului se va dezvolta destul de mult.

Cimbrul

Poate fi cultivat în ghiveci prin transplantarea unui fir din grădină. Are nevoie de lumină naturală, dar se poate dezvolta și fără prea mult soare.

Salvia

Salvia are nevoie de lumină naturală din plin, motiv pentru care ghiveciul trebuie să se găsească mereu la fereastră. Se înmulțește prin semințe, pe care le poți planta în ghiveci încă din lunile ianuarie-februarie.

Coriandrul

Și coriandrul are nevoie de mult soare, așa că locul său va fi la fereastră, de preferat una orientată către sud. Iubește la fel de mult căldura (temperaturile de peste 18 grade Celsius), mutarea ghiveciului pe balcon, în lunile reci, nefiind cea mai bună idee.

Busuiocul

Are nevoie de multă lumină, căldură și de un sol bine drenat. Busuiocul este folosit nu doar în bucătărie, ci și ca plantă decorativă sau pentru a ține departe insectele.

Tarhonul

Tarhonul, condimentul care înlocuiește sarea în bucate, se înmulțește prin semințe sau plantând în ghiveci un fir luat din grădină. Iubește soarele și are nevoie de cantități moderate de apă. Frunzele de tarhon se recoltează vara pentru a fi puse la uscat și păstrate în borcane sau pungi de hârtie.

Rozmarinul

Se înmulțește prin butași ținuți într-un vas cu apă până când dezvoltă primele rădăcini. Rozmarinul iubește soarele, are nevoie de un pământ bun (pământ de flori) și de o cantitate moderată de apă, udarea făcându-se mai ales prin umplerea suportului ghiveciului cu apă.

Oregano

Planta se poate înmulți prin semințe, lastări sau butași, ultima variantă fiind cea mai întâlnită. Îi plac locurile însorite și are nevoie de un sol fertil și bine drenat.

Menta

Se dezvoltă bine într-un ghiveci mare, cu pământ umed, așezat într-un loc ușor umbrit. Ca și pătrunjelul, menta se regenerează repede, așa că îi poți rupe frunzele des, pentru a le folosi în bucătărie.

Citește și 10 flori de balcon de primăvară – cum să le alegi pe cele potrivite

7 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here