Celtis occidentalis, un copac cu multe ȋntrebuinţări

1

Celtis occidentalis este un arbore originar din centrul și nord-estul Americii de Nord. Este plantat și ȋn Europa, vestul Asiei și nordul Africii.

Popular, se numește copacul urzică și lemnul castorului.

Se ȋntȃlnește pe malurile rȃurilor.

Crește cu 60-90 cm pe an. Ajunge la o ȋnălţime de 9-12 m, dar ȋn condiţii prielnice poate depasi 40 m și un diametru de 4 m. Coroana sa are o formă conică ȋn primii ani de viaţă, iar apoi se deschide ȋntinzȃndu-se mult, crengile arcuindu-se.

Scoarţa gri este brăzdată vertical.

Frunzele sunt lucioase, ovate, de 5-12 cm lungime. Toamna devin galben strălucitor, contrastȃnd spectaculos cu albastrul cerului.

Florile sale sunt mici, verzi, cele mascule sunt grupate ȋn bucheţele, iar cele femele sunt solitare. Înflorește ȋn aprilie-mai.

Fructele de mărimea unui bob de mazăre, au culoare roșie sau purpurie cȃnd sunt coapte și sunt consumate cu plăcere de multe păsări și mamifere care le răspȃndesc apoi seminţele prin fecale. Triburile Dakota, Omaha și Pawnee le foloseau ȋn alimentaţie.

Se utilizeaza ca arbore central pe pajiști, ȋn aliniamente stradale fiind rezistent la poluare, ca bonsai, ȋn perdele de-a lungul șoselelor sau pentru delimitarea cartierelor rezidenţiale.

Poate trăi 150-200 de ani.

Vezi și: Copacul lampion, copacul numit si ploaie de soare

Celtis- ȋngrijire

Se dezvoltă bine pe un sol nisipos sau argilos, bogat ȋn nutrienţi, umed, dar bine drenat, cu pH acid sau alcalin. Are nevoie de expunere la soare, dar suportă și semiumbra.

Este ușor adaptabil, crescȃnd și pe soluri sărate sau compactate.

Se poate menţine la ȋnălţime redusă prin toaletări periodice, la 2-3 ani, fiind potrivit pentru realizarea gardurilor vii.

De asemenea, se folosește la fabricarea unui mobilier de calitate medie, lemnul său fiind moale, greu, dar nu prea rezistent.

Surse foto: www.learning.arielfoundationpark.org

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here