Nu ești singurul/ă care se luptă să facă faţă condiţiilor celor mai aspre luni ale anului, ci şi plantele tale, care au parte de mai puţină lumină în această perioadă. Aşa că, încearcă să le fereşti de locurile cu prea multă răcoare sau căldură. CasoTeca îţi spune 10 trucuri să ajuţi plantele să treacă cu bine peste sezonul rece.
1. Mută plantele din locurile unde se află radiatoare, guri de aerisire sau ferestre care nu sunt etanşe. Majoritatea plantelor nu sunt mari fani ai variaţilor de temperatură, aşa că încearcă să le amplasezi departe de locuri care ar putea fi prea răcoroase sau încălzite. Poziționează plantele pe marginea unei mese, dar nu direct pe pervaz.
2. Verifică umiditatea aerului. Multe plante de apartament prosperă într-un mediu cu umiditate de 40-50%, dar atunci când e cald şi ferestrele sunt închise, nivelul de umiditate din casa ta este probabil mult mai mic. Cea mai ușoară soluție este să cumperi un umidificator. Acest lucru poate părea o investiție mare pentru câteva ferigi, dar umezeala adăugată le va ajuta să respire mai ușor. De asemenea, poţi stropi frunzele plantelor cu apă atunci când ţi se pare că aceste arată ca fiind uscate.
Temperatura şi lumina sunt importante
3. Menține o temperatură constantă. În timp ce temperatura ideală variază în funcție de specie, cele mai multe plante iubesc o temperatură de 18-24 de grade Celsius pe timp de zi. O scădere a temperaturii pe timp de noapte nu le cauzează probleme.
4. Pentru ca plantele să crească uniform, întoarce ghiveciul la 90 de grade de fiecare dată când le uzi. În acest fel, toate părţile unei plante vor avea parte de o creştere uniformă. se va asigura că toate părțile obține o șansă de a prinde niște raze.
5. Rezistă tentaţiei de a le pune prea multă apă. Dacă păstrezi același program de udare pe care l-ai avut şi în timpul verii, cel mai probabil plantele vor avea mai multă apă. Cel mai bun mod de a verifica umiditatea este de a scormoni solul cu degetul, circa cinci centimetri, deoarece partea de sus a solului se uscă cel mai repede. Indiferent de anotimp, alege un ghiveci cu orificii de drenaj pentru plantele tale. Apa în exces se va scurge, iar rădăcinilor nu vor putrezi.
Ai grijă de plante şi pe timp de iarnă
6. Oferă-le plantelor tale o baie! În cazul în care frunzele de planta sa arate mult praf, ștergeți-le curat cu un burete umed sau o cârpă. Doar să sprijine partea din spate a frunzei cu mâna, astfel încât să nu-l rupe în mod accidental. Dacă frunzele plantelor au acumulat praf, poţi să le cureţi cu un burete sau o cârpă umede. Ţine în palmă frunzele pentru ca acestea să nu se rupă.
7. Renunţă la fertilizator. Rezistă tentaţiei de a folosi fertilizator pe timpul lunilor de iarnă, când creşterea plantelor se află la cel mai lent nivel. Atunci când vremea se încălzește și plantele încep să se înmulțească din nou, acela este momentul pentru a relua folosirea fertilizatorilor.
Ce poţi face cu cactuşii
8. Poţo păstra cactuşii la rece. Se presupune că cactuşii ar aprecia un mediu cald, dar serile în deşert sunt răcoroase, aşa că plantele ar prefera un mediu mai răcoros pe timp de iarnă. Ai putea să-i pui pe balconul închis, spre exemplu.
9. Curăţă plantele de frunzele care se usucă pentru a face lor noile frunze! Acest lucru se întâmplă atunci când plantele nu primesc suficientă lumină.
10. Ferește plantele de infestări. Fii atent/ă la dăunători, mai ales dacă ai adus plante din exterior în casă pentru sezonul rece. Acarienii, una dintre cele mai comune specii de dăunători, sunt deosebit de periculoşi în timpul iernii, mai ales atunci când condițiile uscate și pline de praf le conduc să caute umiditate în frunzele de plante de apartament. Poţi salva plantele de acarieni dacă le ştergi frunzele cu o soluție de apă și cu foarte puţin detergent.