Încălzire cu centrale termice Viessmann pentru zonele fără reţea de gaze

0

Atunci când ne cumpărăm sau construim o locuinţă, avem în vedere ca aceasta să fie racordată la toate utilităţile. Dacă totuşi zona respectivă  nu dispune de o reţea de gaz şi cautăm o soluţie pentru încălzire, putem opta pentru o centrală care foloseşte combustibili solizi – centrala pe lemn, central pe peleţi sau o pompă de căldură.

Pompa de căldură Viessmann pare o soluţie la îndemână având în vedere faptul că reţeaua electrică are acoperire foarte mare. În plus, instalaţia aferentă unui astfel de echipament este mai simplă pentru că nu necesită coş de evacuare; nu produce noxe şi nici nu necesită revizii periodice.

Ideală pentru case unifamiliale, Vitocal 200-G este o pompă de căldură sol/apă compactă. Ea utilizează căldura din aer şi o comprimă la o temperatură pe tur de până la 60 °C. Versatilă, pompa de căldură Vitocal 200-G poate fi operată şi reversibil, asigurând în acest caz răcirea spaţiilor în anotimpul cald.

Toate acestea pot fi trecute la capitolul avantaje, dar, dacă ne gândim la costul energiei electrice care este mare la ora actuală, încălzirea locuinţei şi producerea apei calde menajere cu o centrală electrică este costisitoare comparativ cu centralele cu gazeificare  sau combustibil solid, aşa că acest tip de centrală se pretează pentru spaţii mici, cu un necesar termic redus. De cele mai multe ori este necesară şi redimensionarea instalaţiei electrice pentru a putea prelua noua sarcină.

Fie ca este vorba de centrale pe lemne sau centrale pe peleţi  (cazane cum sunt denumite în mod uzual), acestea sunt cel mai frecvent folosite pentru încălzirea şi producerea apei calde menajere în cazul spaţiilor medii şi mari.

Cazanele pe lemne pot fi cu gazeificare sau cu ardere clasică (atmosferice).

Tehnologia gazeificării permite arderea aproape completă a lemnului, obţinându-se în acest fel o reducere a cheltuielilor şi un plus de confort prin reducerea semnificativă a cantităţii de cenuşă rezultată. Cazanele cu gazeificare de la Viessmann dispun de un ventilator care asigură  arderea eficientă şi reduce la minimum uzura cazanului.

vitoligno_100-s-faraCazanul cu gazeificare este automatizat, are camera de ardere mare, ceea ce permite încărcarea unor cantităti mari de lemne. Aş exemplifica aici cazanul pe lemn Vitoligno 100-S de la Viessmann  ce permite alimentarea cu bucăţi de lemne de până la 50 de cm şi la care timpii de ardere până la realimentare pot depăşi 8 ore.

În cazul unui cazan pe lemne cu ardere clasică, vorbim de încărcări dese cu lemne, un coş de fum mai mare şi lipsa sistemelor electronice de automatizare.

Peletii sunt produse naturale, obţinute din deşeuri lemnoase (rumeguş), foarte bine deshidratate şi compactate, cu o putere calorică mare. Cazanele cu peleţi Viessmann au avantajul că sunt complet automatizate şi sunt comparabile din punct de vedere al confortului  cu o centrală care funcţionează pe gaz. În cazul lor, putem vorbi de o exploatare confortabilă,  având o autonomie de ardere de 3-5 zile şi o întreţinere mai uşoară decât în cazul cazanelor pe lemn.

O alternativa pentru casele unifamiliale sau bifamiliale este cazanul pe peleţi Vitoligno 300-P de la vitoligno_300-p-faraViessmann, un cazan cu o conversie de energie de pana la 95% si o exploatare confortabilă, toate funcțiile fiind automatizate, de la alimentare si până la curăţirea cazanului.

Pentru obţinerea unui randament maxim, în cazul cazanelor pe lemne sau cazanelor pe peleti, este recomandat un puffer, adică un rezervor tampon. Puffer-ul este un rezervor de acumulare care se montează între cazanul de combustibil solid şi instalaţia de încălzire pe care o deserveşte. Acesta stochează energia termică furnizată de centrală şi o cedează treptat sistemului de încălzire atunci când este nevoie.

Puffer-ul optimizează funcţionarea cazanului, prelungindu-i astfel durata de viaţă. Existenţa unui puffer în instalaţie reduce implicit consumul de combustibil.

Există mai multe variante de puffere

  1. Puffere clasice, fără sepentina, care sunt cele mai uzuale;
  2. Puffere cu 1 sau cu 2 serpentine care se pot conecta şi la un sistem de panouri solare;
  3. Puffere tank-în-tank sau combi formate dintr-un vas exterior în care vine agentul de încălzire de la cazan şi un vas interior pentru apă caldă menajeră. Agentul de încălzire din vasul exterior va încălzi şi apă caldă menajeră din vasul interior. Pufferele tank-în-tank pot fi fără serpentină şi cu 1 sau cu 2 serpentine ce pot fi conectate la panouri solare ori la o altă centrală, în cazul sistemelor multi-sursă.

Indiferent că alegem o centrală pe gaze, o central pe peleţi sau o pompă de căldură, Viessmann vine cu soluţiile de sistem personalizate oferind alternative fiabile şi economice atunci când, din varii motive, nu dispunem de toate utilităţile.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here