Mini grădinile în vase de lut sparte, în pet-uri reciclabile sau în recipiente din sticlă sunt noile tendințe de grădinărit care oferă un mod distractiv de a crea peisaje realiste în casa ta și de a reflecta atmosfera și frumusețea fermecătoare a stărilor naturale reale.
Aranjamente pentru grădină prin reutilizarea vaselor sparte
Ni se întâmplă uneori să spargem un ghiveci de lut sau să avem unul doar fisurat. Aceste vase nu trebuie să le aruncăm pentru că ele pot fi reutilizate creând mini grădini pentru exterior sau interior cu materiale naturale reciclabile. Chiar și iarna putem avea o mini grădină în casă sau tot timpul anului, mai ales pentru aceia care locuiesc într-un apartament și nu au posibilitatea de a avea o grădină adevărată.
Pentru realizarea unui aranjament spectaculos ne putem folosi imaginația și un pic de creativitate. Avem posibilitatea să le pictăm, să folosim bucățele rupte din ghiveci pentru a crea trepte de scară și binențeles pământ pentru a genera diferite niveluri dar și material vegetal cum ar fi mușchi de pământ, plante, flori sau pietre decorative care au un aspect plăcut și vor menține umiditatea solului.
Este bine să știi că aceste grădini miniaturale plantate în vase de lut sunt concepute pentru a rezista la soare sau ploaie. De aceea este indicat să folosiți plante naturale mici, care au o rată de creștere foarte lentă. Unele plante pot crește până la 15cm într-un an, în timp ce altele nu depășesc 2cm. Se pot menține foarte bine un timp îndelungat, ajungand până la 8 ani, fără a avea nevoie de prea multă grijă în afară de udarea plantelor.
Iată câteva idei de grădinărit prin reutilizarea vaselor sparte:
Crearea unei grădini verticale din PET-uri reciclate
De obicei PET-urile se reciclează. Dacă totuși ai adunat în casă mai multe asemenea recipiente, nu le arunca! Alege să faci ceva constructiv și frumos care îți poate îmbogăți imaginea casei tale și îmbunătăți starea ta de sănătate, datorită oxigenului produs de plante.
O grădină cu design neobișnuit și atrăgător este grădina verticală pentru care nu ai nevoie neaparat de foarte mult spațiu și nici nu trebuie să locuiești la casă. Este suficient să ai un balcon sau un perete nefolosit în apartamentul în care locuiești și cateva PET-uri goale.
Pentru a realiza o astfel de grădină, vei avea nevoie de o pereche de foarfece, o mașină de găurit portabilă, silicon transparent, câteva PET-uri și pământ pentru dezvoltarea plantelor. În aceste pet-uri refolosite se pot planta diverse tipuri de plante. Dacă ne plac florile cu bulb, ele pot fi transplantate în grădina noastră suspendată, atunci când înfloresc. Putem alege specii cu frunze de diferite culori pentru a creea o grădină multicoloră dar și plante aromatice folosite în bucătărie: busuioc, coriandru, mentă, etc.
Design de interior cu mini grădini Terrarium
O grădină interioară de tip terrarium poate fi fascinantă și arată foarte bine. Ideea a început de la un medic și botanist amator Nathaniel Ward în secolul al 19-lea, care a proiectat o seră mică, portabilă.
Cele mai bune vase din sticlă pentru a proiecta o grădină în miniatură au o suprafață deschisă mai mare pentru a putea folosi cât mai multe plante si decoratiuni. Un acvariu, un balon de sticlă imens sau un borcan mare, este ideal pentru a face un aranjament de acest tip. Ideea unei grădini în recipiente din sticlă ar trebui să necesite puțină întreținere si va avea propriul habitat. În interior se pune compost, șindrilă sau pietriș grosier și, desigur, plantele.
Aspectul unui terariu depinde de tipul de vas pe care îl folosiți, de speciile de plante alese care nu întotdeauna trebuie să fie foarte multe și de modul în care le aranjați.
Autor: Iulia Gubandru
Thank you so much for this post