Plantele aromatice sunt cele care vă pot oferi arome naturale și un decor plăcut în grădină, pe balcon sau chiar în casă. Deosebit de importante în amenajarea unui spațiu din grădină, plantele aromatice îndepărtează insectele sau dăunătorii și ajută la creșterea și dezvoltarea altor plante și flori. Pe lângă faptul că au un aspect plăcut, veți avea tot timpul anului plante aromatice naturale pentru aromatizarea și condimentarea preparatelor culinare. Mai au și alte avantaje aceste ierburi aromatice, unele dintre ele fiind folosite ca plante medicinale pentru realizarea unor tratamente naturiste.
Ierburile aromatice se pot cultiva în orice spațiu din grădină pentru că nu sunt deloc pretențioase. Plantarea și întreținerea plantelor aromatice este relativ simplă deoarece se dezvoltă și se înmulțesc foarte repede și nu necesită prea multă îngrijire.
Unele dintre cele mai aspectuoase și apreciate plante aromatice sunt menta, busuiocul, lavanda, rozmarinul și salvia.
1 Menta sau izma
Izma, folosită din vremuri străvechi în alimentație sau pentru proprietățile sale curative este prețuită în mod deosebit pentru parfumul său aparte. Și în prezent este utilizată în arta culinară pentru aromatizarea preparatelor, la deserturi, sucuri și ceaiuri. Ceaiul de mentă este bun pentru digestie și împotriva grețurilor. Menta se folosește în stare naturală crudă sau uscată. În multe culturi menta simbolizează ospitalitatea, de exemplu în Orientul Mijlociu și astăzi li se oferă oaspeților ceai de mentă la întâmpinare. Este o plantă rezistentă, se înmulțește repede după ce ați plantat-o în gradină. La maturitate menta ajunge până la 30-50 centimetri înălțime și are flori albe spre violet. Se dezvoltă foarte bine în soluri umede, poziționate la soare sau în zone cu semiumbră. Înflorește în lunile Iunie-August.
2 Lavanda
Lavandula angustifolia este un arbust uniform, pitic, verde tot timpul anului, ideal pentru grădini cu zone stâncoase și nisipoase dar se poate planta și în ghivece. Florile sunt mici, albe și înfloresc perioade scurte de timp. Florile și frunzele sunt extrem de parfumate, sunt utile uscate pentru că și atunci miros frumos și alungă moliile. Înfloresc în perioada iulie-august încă din primul an de plantare. Se dezvoltă armonios la soare, este rezistentă la călduri toride și necesită udare medie. Este un arbust rezistent la ger și la frig.
3 Busuiocul
Ocinium se plantează spre sfârșitul lui aprilie, începutul lunii mai. Înflorește în luna iunie și până în octombrie, florile sunt albe sau mov deschis. Se spune că busuiocul atrage iubirea, pasiunea, norocul şi este plăcut în casă. La ghiveci se poate folosi pentru aromarea preparatelor culinare, dar este şi un bun antidepresiv, antiseptic şi antibacterian sub formă de ceai. Preferă locurile la soare și luminoase.
4 Rozmarinul
Rozmarinul este o plantă aromatică, folosită ca condiment pentru diferite preparate, dar este întrebuințată și în medicină sau în industria parfumurilor. Se utilizează atât în stare naturală crudă cât și ca plantă uscată. La maturitate ajunge la înălțimea de 50-100 centimetri. Perioada de înflorire este în lunile mai-iunie. Preferă locurile însorite și se dezvoltă bine în orice tip de sol. Rozmarinul provine din zona Mării Mediterane. Este o plantă lemnoasă, perenă, veșnic verde și are flori de culoare albastru-violet, alb, roz sau roșu cu un miros dulce, foarte plăcut. Pomișorii de rozmarin sunt foarte des folosiți în timpul Crăciunului pentru a înlocui bradul de Crăciun, pot fi tăiati în diferite forme. Există și o legendă care spune că atunci când Maria a fugit în Egipt, mantia ei a trecut peste un tufiş de rozmarin şi a căpătat un miros dulce.
5 Salvia
Salvia officinalis este o plantă erbacee originară din Europa și din regiunile mediteraneene cu flori de culoare violet. Frunzele răspândesc un miros aromatic plăcut. La maturitate ajunge la o înălțime de 50-100 centimetri. Perioada de înflorire este din Iunie până în septembrie. Salvia se dezvoltă bine în locurile cu mult soare sau cu semiumbră, se extinde și se înmulțește repede, fiind o plantă rezistentă. Se utilizează ca plantă aromatică și pentru condimentarea unor preparate culinare, dar și ca plantă medicinală pentru a preveni și trata anumite afecțiuni. Datorită florilor ei delicate de culoare violacee oferă un decor plăcut în grădină.
Autor: Iulia Gubandru
Sursa foto: en.wikipedia.org, 99roots.com, ezherbgardening.com, monrovia.com, designocd.com, healthyfoodhouse.com, coloradoyardcare.com