5 criterii esențiale pentru alegerea unui laptop de gaming

0

Cu siguranță, regele jocurilor pe calculator este desktop-ul, însă în multe situații un laptop de calitate se va descurca mai mult decât onorabil. Un laptop pentru gaming se caracterizează, în primul rând, prin portabilitatea sa, respectiv oportunitatea de a te juca de oriunde, fără să fii legat de o locație anumite. 

 

Achiziționarea unui laptop de gaming poate fi o misiune destul de dificilă. Alegerea celui mai bun model nu se referă doar la specificațiile tehnice, criteriile se extind și în alte direcții. Află în continuare la ce anume trebuie să fii atent pentru o achiziție inteligentă: 

  1. Display

Experiența de joc pe care o vei avea depinde într-un mod decisiv de calitățile ecranului. Un laptop gaming trebuie să respecte anumite standarde legate de rata de refresh, dimensiune și rezoluție. Cu siguranță, varianta touchscreen trebuie evitată, deoarece consumă foarte mult din durata de viață a bateriei. De asemenea, au suprafața lucioasă ceea ce poate incomoda nivelul de vizibilitate în timpul jocurilor.

  • Dimensiunea ideală pentru gaming este de 15-17 inchi, iar optarea pentru o anumită dimensiune ține doar de preferințele personale. Un ecran mai mare înseamnă o vizibilitate mai bună, dar și un minus din punct de vedere al portabilității facile. Cu cât mai mare este ecranul, cu atât mai greu este laptopul. 
  • Rata de refresh depinde destul de mult de calitatea plăcii grafice. Se recomandă un monitor cu un afișaj de 60Hz, care este funcțională pentru majoritatea jocurilor. Cu toate acestea, dacă bugetul nu este o problemă, iar jocurile sunt de ultimă generație, poți opta și pentru o rată de refresh de 144 sau chiar 240 Hz. 
  • Rezoluția trebuie să fie de minim 1920×1080. Cea mai bună opțiune pentru laptopurile de gaming sunt ecranele 4k, dar se poate să fie nevoie de dezactivarea unor funcții, inclusiv ray tracing. 

 

  1. Autonomia bateriei

Cu siguranță, te aștepți de la un laptop de gaming să aibă o baterie puternică, care durează cât mai mult. Din păcate, chiar dacă producătorii utilizează tehnologie de top, adevărul este că în timpul jocurilor laptopurile sunt solicitate la maxim, iar asta înseamnă un consum foarte mare de energie. Odată cu trecerea anilor, bateriile laptopurilor își diminuează performanțele, iar asta poate duce la necesitatea înlocuirii lor. 

 

  1. Tastatura

Majoritatea jocurilor de strategie necesită utilizarea tastaturii și a mouse-ului. Chiar dacă apreciezi și jocurile cu controlere, este important ca în momentul achiziției unui laptop de gaming să acorzi o atenție deosebită tastaturii. Detaliile importante sunt funcțiile anti-ghosting, rularea n-key precum și tipul de tastatură. Poți găsi laptopuri cu tastatură mecanică sau cu membrană, fiecare dintre acestea având anumite avantaje. Cu toatea acestea, majoritatea gamerilor optează pentru o tastatură mecanică, atât datorită rezistenței ridicate, dar și sunetului specific, asociat atât de bine cu experiența de joc. Iluminarea din fundal este o altă caracteristică foarte apreciată, poți alege dintre o singură culoare (alb sau roșu) și RGB, respectiv posibilitatea de a personaliza fiecare tastatură cu o culoare proprie. 

 

  1. Procesorul

Denumit și creierul laptopului, procesorul va coordona funcționarea tuturor aplicațiilor care rulează la un moment dat, inclusiv cele din fundal. Procesorul, alături de placa grafică, sunt cele două componente care determină performanța laptopului tău de gaming. Este recomandat unul dintre modelele Intel i5 sau i7, care se diferențiază, în special, prin viteza de procesare. 

 

  1. Placa grafică

Această componentă este responsabilă cu redarea pe ecran a imaginilor din joc, transmise de procesor. Jocurile de ultimă generație necesită plăci foarte calitative, iar asta înseamnă că va trebui să alegi un laptop special pentru gaming. Fără un GPU puternic, nu vei putea rulezi jocuri care necesită rezoluție înaltă. Majoritatea jocurilor menționează care sunt specificațiile minime necesare pentru placa grafică, iar dacă aceasta nu le îndeplinește, jocurile nici măcar nu vor porni. 

 

Jocurile lansate în fiecare an sunt din ce în ce mai competitive, asta înseamnă că este nevoie de un laptop de gaming adecvat. Ține cont de recomandările din acest articol, iar experiența ta va fi una de top. 


Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here