Cum să adopți un stil de viață sănătos? 5 sfaturi utile

3

Primim adesea recomandarea să adoptăm un stil de viață sănătos. Într-adevăr, este un sfat esențial, pentru că în acest fel încurajăm buna funcționare a întregului organism. A preveni, este întotdeauna mai bine decât a trata. Și pentru că sănătatea este bunul nostru cel mai de preț, este bine să avem grijă de câteva lucruri: realizarea periodică a analizelor de rutină, controlul tensiunii arteriale și nu în ultimul rând, adoptarea unui stil de viață care să ajute la menținerea unei stări de sănătate optime.

 

Un sistem imunitar scăzut înseamnă un organism vulnerabil la îmbolnăviri. Printre cauzele scăderii imunității se numără alimentația dezechilibrată, stresul, sedentarismul, somnul insuficient s.a. Așadar, dacă vrei să afli mai multe despre recomandările pentru o viață sănătoasă, acest articol este pentru tine.

 

1. Adoptă o alimentație sănătoasă

 

Ce înseamnă acest lucru? În mulțimea de informații este foarte ușor să devii confuz și să nu știi exact ce ai de făcut când vine vorba de un regim alimentar sănătos. Dar nu te îngrijora, îți oferim noi câteva sfaturi ușor de urmat. 

 

În primul rând, mânâncă potrivit sezonului în care te afli. Dacă este toamnă, bucură-te de ceea ce se găsește pe piața locală, dovlecei, ardei kapia, varză, mere, pere, gutui, struguri, prune, nuci, porumb s.a. Poți încuraja producția autohtonă, acordând atenție și diverselor sortimente de produse bio românești.

 

Încearcă să reduci consumul de zahăr. Alb sau brun, zahărul conține foarte multe calorii goale, fără valoare nutritivă. Ca alternative sănătoase, folosește cu moderație mierea și alți îndulcitori de natură vegetală, precum siropul de stevia sau de agave.

 

Trebuie să știi și că o dietă săracă și lipsită de varietate afectează funcțiile sistemului imunitar. Este ideal să consumi multe fructe și legume, bogate în substanțe nutritive și vitamine, în special vitaminele C și E, dar și grăsimi sănătoase precum Omega-3 și 6, necesare sistemului imunitar pentru a produce prostaglandine care distrug microbii.

 

2. Nu sări peste micul-dejun

 

De multe ori ești în grabă dimineața, astfel că există tendința de a sacrifica micul-dejun. Sfatul este să nu pleci de acasă sau să-ți începi ziua de lucru, fără ca înainte să fi mâncat. Cereale cu lapte ori iaurt, un sendviș, omletă, fructe proaspete, un smoothie, orice ai mânca vei avea un start al zilei plin de energie.

 

Micul-dejun este cea mai importantă masă și te ajută să rămâi concentrat și eficient. În plus, consumarea acestuia la primele ore ale dimineții ajută la stimularea și accelerarea proceselor metabolismului. Și pentru că un mic-dejun copios îți oferă senzația de sațietate, previne și apariția senzației de foame pe parcursul zilei.

 

3. Dormi suficient

 

Nu neglija numărul orelor de somn de peste noapte. În timpul somnului sistemul imunitar al corpului muncește din greu luptând împotriva germenilor și se eliberează hormoni pentru a repara țesuturile lezate. 

 

Poate ai văzut că după 6 ore de somn ai putut fi eficient a doua zi la muncă, dar din păcate nu va funcționa la nesfârșit. Se recomandă 8 ore de somn pe parcursul nopții pentru ca organismul să-și refacă aportul energetic după efortul din ziua anterioară. De asemenea, nu te culca prea târziu în noapte, chiar dacă a doua zi dimineață îți permiți să te trezești mai târziu. Nu te vei simți proaspăt și revigorat.

 

Nu în ultimul rând, acordă atenție locului în care te odihnești. Camera trebuie aerisită înainte de culcare și este necesar să fie întuneric si liniște. Pentru a te bucura de un somn calitativ, nu privi la TV și nu sta pe internet înainte să pui capul pe pernă.

 

4. Realizează exerciții fizice regulate

 

Ai grijă de corpul tău și fă sport cel puțin 30 de minute zilnic. Și o plimbare de scurtă durată prin parc este încurajată pentru o stare de bine. Este important să-ți placă tipul de exerciții fizice pe care ai ales să le practici. Chiar și ieșirile cu un câine hiperactiv contribuie la combaterea sedentarismului. Mersul pe bicicletă, cu rolele, drumeții montane, tu hotărăști ce ți se potrivește.

 

Este cunoscut faptul că oamenii cu un program activ de viață, cu practicarea unor exerciții fizice regulate sau simple plimbări în parc în fiecare zi își păstrează o bună stare de sănătate. 

 

Dacă te dor încheieturile, spatele și vrei să faci mișcare, încearcă înotul. Apa te susține și preia din presiunea asupra articulațiilor. Nu vei lucra decât împotriva greutății tale și a apei. Este un sport plăcut, relaxant și eficient, făra pericol de accidentare.

 

5. Fii o persoană socială

Peoate nu te așteptai la un astfel de sfat, dar este important să știi că relațiile sociale sunt importante atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru sănătatea mentală. Izolarea poate reprezenta un factor de risc pentru depresie.

 

Efectele indirecte asupra sănătății vin din simplul faptul că relațiile sociale reduc stresul, un factor dăunător pentru sănătatea organismului. În plus, dacă ai prieteni veseli, ține cont că fericirea și optimismul sunt contagioase, deci și tu vei beneficia de pe urma acestui aspect. Totodată, inversul nu este valabil, dacă prietenii tăi nu sunt cele mai vesele persoane, lucrul acesta nu are vreun impact asupra ta.

 

A avea grijă de sănătatea ta, este cel mai important lucru pe care îl poți face. Fiecare acțiune, deși pare minoră, cum este mersul pe jos în fiecare zi, pentru 30 de minute, are un impact benefic asupra organismului. Un stil de viață sănătos este ca și cum i-ai oferi corpului un tratament benefic, unul care să asigure starea de bine pe termen lung. Succes!

 

3 comentarii

  1. […] Primim adesea recomandarea să adoptăm un stil de viață sănătos. Într-adevăr, este un sfat esențial, pentru că în acest fel încurajăm buna funcționare a întregului organism. A preveni, este întotdeauna mai bine decât a trata. Și pentru că sănătatea este bunul nostru cel mai de… Cititi mai multe aici: Cum să adopți un stil de viață sănătos? 5 sfaturi utile […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here