Cum folosim țesăturile în designul de interior

1

Se spune că materialele textile reprezintă viitorul în designul de interior. Pentru a înțelege prezentul și a anticipa tendințele din domeniu, am apelat la un binecunoscut specialist care folosește din plin calitățile decorative și funcționale ale materialelor textile.

Masha Verhoogt
Masha Verhoogt

Designer de interior și coach, Masha Verhoogt ne explică cât de importante sunt materialele textile în obținerea unei amenajări interioare reușite. Aceasta pune accent pe versatilitatea materialului și ne oferă câteva sfaturi pe care este bine să le urmăm.

Cât de importante sunt materialele textile în proiectele de amenajări?

Țesăturile în general și perdelele în particular nu numai că nu sunt de neglijat în amenajarea casei, dar cel mai adesea ele dictează nota cromatică și amprenta finală a spațiului pe care îl definesc.

Combinația de texturi între in, mătase și catifea este favorita mea deoarece toate aceste texturi sunt purtătoare de semnificații foarte diferite dar, puse împreună, conduc privitorul dincolo de prejudecăți estetice.

Vezi și Decorează pereţii cu vopsea cu efect de tablă de scris

Cum alegi materialele textile pentru locuință?

Dacă ești un personaj cu gustul într-o permanentă schimbare, îți recomand să abordezi încăperea într-o notă cromatică neutră pentru elementele de bază, având în felul acesta liber tatea de a interveni cu notă cromatică preferată abia la final, atunci când îți este mult mai clar încotro te îndrepți și când de fapt este și momentul să alegi țesăturile pentru perdele și draperii. Dacă ar fi să fac o comparație din zona fashion, aș spune că este la fel ca atunci când porți vestita rochie neagră la care poți interveni în funcție de stare cu o eșarfă colorată sau poți rămâne „all black”.

Sau poți adăuga accesorii (pantofi, geantă) în culori puternice.

Pentru alegerea țesăturilor, determinarea selecțiilor este dată de context. De asemenea, tema și mesajul pe care vrem sa-l transmitem reprezintă criterii care influențează și determină selecția.

La ce te ajută să îți păstrezi flexibilitatea în alegeri atunci când ajungi la capitolul
țesături?

Este destul de ușor să dai draperiile sau perdelele jos și să pui unele noi, turcoaz sau orice altă culoare, atâta timp cât baza are o abordare neutră și deci permisivă.

O altă mare calitate a țesăturilor folosite în ambientarea unui spațiu este aceea că poți crea o notă unitară chiar și atunci când în încăpere piesele de mobilier sunt din diferite povești.

Coordonarea cromatică între perdele, pernuțe decorative, tapițeria fotoliilor și scaunelor leagă imediat ambientul într-un mod unic și foarte personal.

Apelăm sau nu la designer?

Dacă ești mai antrenat, te poți juca cu o lipsă de coordonare voită, însă atent studiată.
Aceasta este o etapă de măiestrie care vine odată cu experiența, dublată fiind de creativitate și intuiție.

VEZI PE INFORMATECA ȘI ITALIA ȘI POLONIA VOR PRODUCE PROPRIUL VACCIN ANTI-COVID

Articol din Revista CASOTECA, autor Ion Diamandi

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here