Strelitzia reginae, planta ce seamană cu un cocor

0

Strelitzia reginae este una dintre cele mai populare flori ornamentale. Se mai numește și floarea cocor sau floarea pasărea paradis, ambele denumiri făcȃnd referire la florile sale portocalii-albastre (3 petale albastre și 3 sepale portocalii) care se deschid ȋn vȃrful unei tije lungi, de 1,5-2m.

Numele știinţific al plantei este un omagiu adus soţiei regelui George al III-lea al Angliei, Charlotte Sophia of Mecklenburg-Strelitz.

Planta este originară din Africa de Sud.

Frunzele acesteia sunt gri-verzui, lungi, ovale, asemănătoare celor de bananier, cu dimensiuni de 100-120 cm. Florile care atrag o mulţime de păsări și insecte, ȋnfloresc din mai pȃnă la mijlocul lui august.

Vezi și: Stapelia hirsuta,steaua de mare africana

Strelitzia reginae-ȋngrijire

Strelitzia reginae preferă solurile reavene, nisipoase sau lutoase, cu pH neutru, acid sau alcalin. Se dezvoltă bine ȋn zone expuse soarelui. Dacă nu are acces la lumină suficientă, planta nu ȋnflorește.

După ce ajunge la maturitate, rezistă bine la secetă și la vȃnturile din zonele de coastă.

La noi, se crește ȋn ghivece unde se recomandă ca pămȃntul de flori să fie amestecat cu nisip. Temperatura optimă trebuie să nu scadă sub 15-18 grade Celsius noaptea, iar ziua să nu depășască 25 grade Celsius.

Iarna se udă rar, iar pe timp de vară se recomandă fertilizarea o dată la două săptămȃni.

Se ȋnmulţește prin divizarea tufei mature la ȋnceput de primăvară sau prin seminţe. Acestea din urmă se pun la ȋnmuiat cu 24 ore ȋnainte de plantare cȃnd se acoperă cu 2 cm de pămȃnt. Vor germina ȋn 7-8 săptămȃni, iar plantele respective vor ȋnflori după 4-7 ani, cȃnd vor ajunge la maturitate.

Dacă se alege varianta divizării tufei, trebuie știut că planta nu va ȋnflori decȃt după 2-3 ani.

În zonele calde, Strelitzia reginae se folosește ȋn parcuri și grădini, iar ȋn zona temperată ca floare tăiată sau ȋn ghivece cu care se decorează terase, holuri și alte spaţii interioare largi și ȋnsorite.

Sursa foto: http://www.wctrees.com/

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here