5 lucruri de care să ţii cont atunci când alegi o sobă de teracotă

1

Sobele de teracotă au fost folosite vreme de milenii pentru încălzirea spaţiilor interioare. În prezent sunt la fel de populare ca sursă primară sau secundară de încălzire a unei camere. Înainte de a demara un astfel de proiect trebuie să stabileşti câteva detalii importante. Iată de ce trebuie să ţii cont:

Care este utilitatea sobei?

Principala utilitate a sobei este de încălzire a unei camere. Acest model are toţi pereţii îmbrăcaţi în cahle de teracotă, indiferent că sunt orizontali, verticali sau colţuri. Al doilea tip de sobă este cel cu plită sau cuptor, folosit nu doar pentru a încălzi camera, ci şi ca aparat de gătit.   

Unde va fi amplasată?

Locul în care va fi amplasată este definitoriu pentru construcţia propriu-zisă. În funcţie de aşezare există două tipuri: în faţa peretelui sau integrată în perete. Sobele construite în faţa peretelui trebuie să aibă un spaţiu de aproximativ 15 centimetri între cahle şi zid. Amplasamentul poate fi paralele cu peretele sau pe colţ, cu respectarea regulei de distanţă. Sobele construite în perete au un mare avantaj: pot încălzi mai multe camere în acelaşi timp. Astfel, într-o cameră poţi avea partea cu uşi sobă teracotă, în timp ce construcţia poate continua în încăperea de dincolo de perete, în care se va găsi doar peretele îmbrăcat în cahle, fără sursă de foc. Acest tip de construcţie este recomandat pentru camerele în care este interzisă utilizarea sursei de foc.

Ce tip de combustibil foloseşti?

Combustibilii de natură organică reprezintă singura sursă de alimentare cu energie termică a sobelor. Sobele folosesc atât combustibili naturali (lemn, cărbune, gaz metan), cât şi combustibili artificiali (brichete şi cocs). Fiecare material are un mod particular de ardere şi produce o anumită cantitate de căldură, iar în urma arderii poate lăsa reziduuri în sobă. Cunoaşterea acestor date este utilă atât din punct de vedere al alimentării cu materie primă, cât şi al întreţinerii sobei. Ţine cont de zona în care vei construi soba pentru a alege tipul de combustibil aflat la îndemână. Vei putea obţine astfel un preţ mai bun de achiziţie şi vei scăpa de cheltuieli suplimentare de transport. Combustibilii solizi necesită spaţiu de depozitare şi măsuri de întreţinere şi curăţenie, în timp ce gazul are arderea cea mai curată şi nu te solicită pentru alimentarea focarului.

Importanţa hornului

Hornul este un element esenţial al sobei. Importanţa hornului constă în primul rând în tirajul pe care îl asigură. De asemenea, hornul preia fumul sau gazele arse din focar, pe care trebuie să le evacueze în atmosferă. Orice deficienţă devine periculoasă nu doar pentru construcţie în sine, ci şi pentru locatari. Hornurile clasice sunt construite tot din cărămidă şi necesită prezenţa unui specialist. Sistemele moderne de evacuare a fumului trebuie alese din categoriile compatibile cu tipul de sobă pe care îl alegi şi combustibilul pe care îl foloseşti. De localizarea hornului depinde poziţia sobei. Burlanul poate fi pe mijlocul, pe marginea sau pe colţul sobei.

Elemente de design

Toate criteriile de mai sus sunt importante pentru utilitatea şi funcţionarea sobei în cele mai bune condiţii. Dincolo de aceste date, orice sobă atrage toate privirile într-o cameră. Indiferent de condiţiile materiale, proprietarii nu au neglijat niciodată aspectul exterior al sobei lor. Cahlele din teracotă sunt disponibile în atât de multe dimensiuni, forme şi modele încât acoperă absolut orice stil arhitectural sau de design. Aşadar, alege o construcţie care te reprezintă şi creează, pe lângă confortul termic dorit, şi un aspect plăcut al camerei.

Soba de teracotă poate fi în acelaşi timp instalaţie centrală, aparat de gătit sau element de design interior. Alege modelul potrivit în funcţie de zona în care se află casa, de specificul camerei şi de stilul tău de viaţă.

 


un comentariu

  1. […] Sobele de teracotă au fost folosite vreme de milenii pentru încălzirea spaţiilor interioare. În prezent sunt la fel de populare ca sursă primară sau secundară de încălzire a unei camere. Înainte de a demara un astfel de proiect trebuie să stabileşti câteva detalii importante. Iată… Cititi mai multe aici: 5 lucruri de care să ţii cont atunci când alegi o sobă de teracotă […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here